مقایسه تبخال تناسلی و زگیل تناسلی:
تبخال تناسلی مانند زگیل تناسلی یک عفونت شایع مقاربتی است . عامل تبخال تناسلی، ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) و عامل زگیل تناسلی ، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. رابطه جنسی شایعترین راه انتقال هردو بیماریست. هردو نوع ویروس توانایی زندگی به صورت نهفته (Latent) در بدن ما را دارند بنابراین احتمال عود،حتی با وجود درمان کامل،در مورد هردونوع ویروس وجوددارد.،البته تمایل ویروس تبخال تناسلی به عود، بیشتر از ویروس زگبل تناسلی ست.
تبخال تناسلی بر خلاف زگیل تناسلی که معمولا”بدون علامت است؛ پرسروصدا ست و باعث ایجاد درد، سوزش ،خارش و بثورات پوستی در ناحیه تناسلی شود(عکس پایین) اما ممکن است در مواردی هم، هیچ نشانه ای نداشته باشد. در صورت آلوده شدن به ویروس هرپس سیمپلکس، حتی اگر هیچ نشانه ای نداشته باشید، قابلیت انتقال آن به دیگران را خواهید داشت.
درمان قطعی برای تبخال تناسلی وجود ندارد، اما برخلاف زگیل تناسلی که درمان دارویی ندارد و تنها درمان مطمئن برای آن، برداشتن زگیل ها ست؛ در مورد تبخال تناسلی موضوع کاملا” برعکس است و درمان آن، دارویی است. استفاده از داروهای ضد تبخال، باعث بهبود علائم،ازجمله برطرف شدن بثورات پوستی شده و ریسک انتقال آن به دیگران را کاهش می دهد. در ضمن استفاده از کاندوم نیز در کاهش خطر انتقال تبخال تناسلی به دیگران موثر است. (مطالعه بیشتر در مورد علائم زگیل تناسلی)
علائـــم تبخال تناسلی:
بیشتر افرادی که به ویروس HSV آلوده میشوند، از وجود آن در بدن خود مطلع نمی شوند چون ممکنست هیچ نشانه یا علامت مشخصی نداشته باشد و یا آنقدر خفیف باشد؛که توجه فرد را جلب نکند. اما در صورت بروز علائم، حدود 2 تا 12 روز پس از تماس با فرد آلوده ، بثورات پوستی ظاهر میشوند.
علائم ابتلا به تبخال تناسلی میتوانند شامل موارد زیر باشند:
• درد ، خارش و تحریک پذیری در ناحیه تناسلی
• برآمدگیهای کوچک قرمز یا تاولهای ریز سفید. این نشانهها ممکن است چند روز تا چند هفته پس از ابتلا به بیماری ظاهر شوند.
• زخم. درصورتیکه بثورات پوستی تبخال،دستکاری (مثل فشاردادن،خاراندن و…)شوند،زخم شده و این زخم ها،می تواند باعث ایجاد درد حین دفع ادرار شود.
• عفونت ثانویه؛ در صورت عفونت ضایعات پوستی،درد تشدید شده و موضع گرم،قرمز و متورم می شود.
فرد مبتلا ممکنست علائمی شبیه به علائم آنفولانزا ،مثل تب خفیف،سردرد،احساس ضعف، تورم غدد لنفاوی کشاله ران داشته باشد و تصور کند دچار یک سرماخوردگی ساده شده است،معمولا” بیمار،زمانی به پزشک مراجعه می کند که بثورات پوستی را در ناحیه تناسلی خود ببیند و درد وخارش را تجربه کند.
(تشخیص تبخال تناسلی از زگیل تناسلی و سایر بیماری هایی که ممکنست با آتها اشتباه شوند)
تفاوتها در محل بروز علائم
بثورات پوستی تبخال تناسلی در محلی ایجاد می شوند که ویروس HSV از آنجا وارد بدن شده است. با دستکاری (کندن،فشاردادن و حتی خاراندن ) دانه های تبخال تناسلی و سپس تماس دست با هر نقطه دیگر ، نواحی دیگر بدن نیز آلوده خواهد شد.
محل شکلگیری زخمها در زنان و مردان عبارت است از:
• باسن و ران
• مقعد
• دهان
• مجرای ادرار (مجرایی که اجازه میدهد ادرار از مثانه به خارج راه پیدا کند)
در زنان ممکن است زخمهایی در نواحی زیر ظاهر شوند:
• ناحیه واژن
• بخش خارجی آلت تناسلی
• دهانه رحم
در مردان ممکن است زخمهایی در نواحی زیر ظاهر شوند:
• آلت تناسلی
• پوست بیضه
عود تبخال تناسلی شایع است
علائم تبخال تناسلی،از فردی به فرد دیگر فرق می کند. نشانهها و علائم ممکن است تا سالها عود کنند و هر از گاهی تظاهر کند و محو شود. بعضی افراد،در سال،چند نوبت ظهور علائم را تجربه میکنند. برای بسیاری از افراد، با گذشت زمان تعداد دفعات بروز علائم کاهش مییابد.
در طول دوران عود و کمی قبل از اینکه بثورات نمایان شوند، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
• سوزش، مور مور شدن و خارش ناحیهای که عفونت از آنجا وارد بدنتان شده است.
• درد در ناحیه پایین کمر، باسن و پاها.
با این حال، علائم عود کننده معمولاً خفیف تر از علائم عفونت اولیه است وسریعتر به درمان پاسخ می دهد.
چه وقت باید به پزشک مراجعه کنید
درصورت شک به تبخال تناسلی، یا هر بیماری مقاربتی دیگر در خود یا شریک جنسی تان ، فورا” به پزشک مراجعه کنید.
انواع ویروس هرپس سیمپلکس
ویروس هرپس سیمپلکس ( HSV ) دو نوع است :
HSV-1
• نوع یک ویروس هرپس سیمپلکس، باعث ایجاد تبخال یا تاولهای ریز روی لب ها و اطراف دهان میشود. HSV-1 معمولاً در اثر تماس پوستی منتقل میشود ،بنابراین در صورت داشتن سکس دهانی، امکان سرایت آن به نواحی تناسلی وجود دارد. عود علائم ناشی از ویروس HSV-1 در مقایسه با HSV-2 بسیار کمتر است.
HSV-2
• ویروس هرپس سیمپلکس نوع دو ، معمولاً باعث ایجاد تبخال در ناحیه تناسلی میشود. HSV-2 در اثررابطه جنسی و همینطور تماس پوستی انتقال مییابد. ویروس HSV-2 بسیار شایع و به شدت مسری است و برای انتقال آن نیازی نیست تا حتماً روی سطح پوست زخم باز،وجود داشته باشد. ویروس HSV-2 ، خارج از بدن انسان، به سرعت از بین میرود، به همین علت، انتقال آن از طریق تماس با اشیاء و سطوح آلوده ،تقریباً غیرممکن است.
عوامل خطر:
شرایط زیر، ریسک ابتلا به تبخال تناسلی را افزایش می دهد:
• جنسیت مؤنث: احتمال ابتلا به تبخال تناسلی در زنان بیشتر از مردان است. این ویروس حین رابطه جنسی، از مرد راحتتر به زن منتقل میشود تا بصورت عکس.
• داشتن شرکای جنسی متعدد: هر چه تعداد شرکای جنسی بیشتر، ریسک آلودگی با ویروس تبخال تناسلی بیشتر.
عوارض مرتبط با تبخال تناسلی عبارتند از:
• داشتن زخمهای ناشی از تبخال تناسلی روی پوست، ریسک انتقال یا ابتلا به سایر بیماریهای مقاربتی، از جمله ایدز و زگیل تناسلی را افزایش میدهد.
• نوزادی که از مادر مبتلا به تبخال تناسلی به دنیا میآید، ممکن است حین عبور از کانال زایمان در معرض ویروس هرپس سیمپلکس قرار بگیرد. این امر می تواند برای نوزاد خطرناک باشد، به نحوی که باعث بروز آسیب مغزی، نابینایی یا حتی مرگ نوزاد شود.
• مشکلات مثانه. در بعضی موارد، زخمهای ناشی از تبخال تناسلی میتوانند به ایجاد التهاب و تورم در مجرای ادرار شود. این تورم و التهاب ممکن است باعث انسداد مجرای ادرار شود.دراینصورت، تخلیه ادرار از طریق سوند ادراری میسر خواهد بود.
• مننژیت : در موارد نادر، عفونت ناشی از HSV منجر به مننژیت (تورم و عفونت پرده مغز)می شود.
• التهاب روده : تبخال تناسلی میتواند باعث التهاب در غشای داخلی روده بزرگ شود.
پیشگیری
توصیههایی که برای پیشگیری از ابتلا به تبخال تناسلی وجود دارند، مشابه با همه توصیههای دیگر برای پیشگیری از بروز سایر بیماریهای مقاربتی مثل زگیل تناسلی و ایدز هستند. اجتناب از رابطه جنسی پرخطر و محدود کردن تماس جنسی فقط با افرادی که عاری از هر نوع بیماری مقاربتی هستند تنها راه مطمئن جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی است که متأسفانه در بیشتر موارد.رعایت نمی شود.
برای کاهش خطر آلودگی به ویروس های عامل تبخال تناسلی،زگیل تناسلی و ایدز:
• از کاندوم در همه رابطه های جنسی خود،استفاده کنید.
• در صورت ابتلا هر یک از پارتنرها به تبخال تناسلی و یا زگیل تناسلی، از هر نوع رابطه جنسی خودداری فرمایید.
موارد احتیاطی در دوران بارداری
اگر باردار هستید و میدانید که به تبخال تناسلی دچار شدهاید، موضوع را به پزشک زنان خود اطلاع دهید. اگر در مورد تبخال تناسلی یا زگیل تناسلی مشکوک هستید؛از پزشک تان بخواهید تا اقدامات تشخیصی لازم برای اطمینان از این موضوع را انجام دهد. پزشکتان ممکن است توصیه کند که در ماه های آخر دوره بارداری، داروهای ضد تبخال مصرف کنید تا بدین وسیله از بروز ناگهانی علائم تبخال تناسلی موقع زایمان جلوگیری شود. درصورت بروز علائم تبخال تناسلی در هنگام زایمان،برای جلوگیری از خطراتی که سلامت نوزاد را در این حالت تهدید می کند،سزارین جایگزین زایمان طبیعی خواهد شد..
ثبت ديدگاه