ممکن است در زمان بارداری تغییراتی مثل قرمزی یا برافروختگی چهره و رگههای قرمز یا صورتی رنگ روی شکم را، روی پوست خود مشاهده کنید. اگرچه در همهی زنان آبستن این تغییرات به یک شکل نیست، اما شایع ترین تغییرات پوست در دوران بارداری ، بیشتر از موارد زیر هستند ، با کلینیک زیبایی دکتر قانعی همراه باشید :
( پیشنهاد میکنیم مقالات رفع چین و چروک صورت و حذف ضایعات پوستی را نیز مطالعه کنید )
1- استرچ مارک ها Stretch Marks (ترک های پوستی)
استرچ مارک چیست؟
استرچ مارک (ترکهای پوست) یکی از مواردی است که در تغییرات پوست در دوران بارداری زیاد شنیده میشود. تقریبا 90 درصد زنان باردار استرچ مارک یا ترک پوستی را تجربه میکنند. استرچ مارکها (ترکهای پوستی) رگههای صورتی و یا قرمز رنگی است که در قسمت پایین شکم و یا روی سینهها دیده میشوند.
چه باید کرد؟
روش قطعی و مؤثری برای پیشگیری ازترک های پوستی(استریا،استرچ مارک،ترکهای حاملگی) وجودندارد.گفته میشود ورزش و استفاده از لوسیونهای دارای ویتامین ای و اسید هیدروکسی آلفا به جلوگیری از ایجاد این استرچ مارکها کمک میکند. اگرچه از نظر پزشکی ثابت نشده است که این روشها تاثیر قابل ملاحظه ای بر پیشگیری ودرمان استرچ مارکها (ترکهای پوستی) داشته باشد، اما انجامشان هیچ ضرری ندارد. اگر از این روشها کمک گرفتید ولی احساس کردید که برای شما اثر بخش نبودهاند، با علم به این که این خطوط پس از زایمان به صورت خطهای نقرهای یا خاکستری کمرنگ درآمده و کمرنگ می شوند، آرامشتان را حفظ کنید.
درمان:درحال حاضر بهترین ومؤثرترین روش درمانی ترکهای حاملگی،میکرونیدلینگ است،روشهای درمانی دیگر نظیر لیزرCo2 فرکشنال ؛PRP ؛مزوتراپی هم به بهترشدن نتایج درمان کمک می کند.برای مطالعه بیشتر به مقاله میکرونیدلینگ مراجعه فرمایید.
2- ماسک بارداری (لک حاملگی)
لک حاملگی چیست؟
لک حاملگی،که ماسک حاملگی، ملاسما و یا کلوآسما نیز نامیده میشود،درحاملگی وشیردهی شایع است وعبارتست از:ظاهرشدن لکههای قهوهای یا خاکستری تیره روی بخشهایی ازصورت بویژه روی پیشانی و گونهها که به دلیل افزایش رنگدانههای پوست است.
علت اینکه این نوع لک در زمان بارداری بروزمی کنداینست که درهنگام حاملگی،بدن هورمون هایی تولید میکند که این هورمونها باعث افزایش رنگدانههای پوست میشودواگرچه پس اززایمان وشیردهی میزان این هورمونها به سطح طبیعی برمی گردد،ولی لک حاملگی ممکنست باقی بماند. حدود 50 درصد از زنان باردار برخی نشانههای لکهای بارداری را دارند.
چه باید کرد؟
آفتاب، این لکهای پوستی را تشدیدمیکند.برای جلوگیری از ایجاد وتشدید لکههای بارداری، هنگام خروج از خانه باید از یک ضد آفتاب خوب که حداقل SPF 15 داشته باشد، استفاده کنید. همچنین میتوانید از کلاه لبهدار استفاده کنید تا صورتتان را از آفتاب محافظت کنید. پوست شما بسیار حساس است، در معرض آفتاب بودن احتمال افزایش این لکهای پوستی را بیشتر میکند.
درمان: مزوتراپی ،لیزر و داروهای ضدلک به بهبود لک های بارداری کمک می کند.
3-پوست گلگون و درخشان (Glowing skin)
پوست گلگون و درخشان چیست؟
در دوران بارداری، بدن 50 درصد خون بیشتری تولید میکند، که باعث گردش خون بیشتر در رگها میشود. این افزایش خون در گردش، باعث درخشان شدن رنگ چهره میشود. هورمونهای بارداری نیز، سبب افزایش ترشح چربی از غدد پوست میشوند. که این دو عمل با هم باعث برافروختگی و گلگونی پوست صورتان شود.
چه باید کرد؟
اگر پوست شما خیلی چرب باشد، میتوانید از پاککنندههای فاقد چربی برای شستشوی صورت استفاده کنید. در غیر اینصورت فقط لبخند بزنید لازم نیست کاری انجام دهید.
4- جوش و آکنه
جوش و آکنه چیست؟
اگر با جوش و آکنه مشکل دارید، در دوران بارداری آزاردهندهتر خواهند شد. هورمونهای بارداری در بدن باعث ترشح بیشتر غدد چربی میشوند که خود باعث ایجاد جوش و آکنه خواهد شد.
قبلا در مقاله “۵ روش جدید و موثر برای درمان جای جوش و آکنه” در مورد راه حل های این مشکل صحبت کردیم .اما در دوران بارداری …
چه باید کرد؟
باید برای پاکسازی پوستتان برنامهی منظم روزانه داشته باشید. بهتر است از صابونهای ساده و غیر عطری استفاده کنید چون باعث میشود دچار تهوع نشوید.
هر روز صبح و شب صورت خود را بشویید. شستن صورت بیشتر از این باعث خشکی پوست میشود. بعد از شستشو، با استفاده از تونر مناسب پوست، چربیهای باقی مانده را پاک کنید. استفاده از داروهای ضدآکنه توصیه نمیشود، چون ممکن است حاوی داروهایی باشند که برای زنان باردار توصیه نشده است.
و در آخر از یک مرطوب کننده فاقد چربی استفاده کنید. اگر احساس میکنید که آکنهها خیلی آزاردهنده هستند، از پزشک پوست برای بهبودشان کمک بگیرید.
5-رگ های واریسی
رگ واریسی چیست؟
رگهای واریسی وریدی حجیم، آبی رنگ هستند و معمولا در پاها و در دوران بارداری ظاهر میشوند. دلیل آن هم جریان خون اضافهای است که به سمت جنین میرود.
واریس پاها در دوران بارداری موجب ناراحتی و گاهی درد میشوند. متاسفانه، اگر در خانوادهی شما سابقهی واریس وجود داشته باشد احتمال اینکه شما نیز در دوران باردای دچار واریس شوید، وجود دارد. خوشبختانه میتوان قبل از بارداری این موضوع را سنجید تا از آن جلوگیری کرد یا آن را کاهش داد.
چه باید کرد؟
برای جلوگیری یا کاهش علائم، باید:
- از ایستادن طولانی مدت اجتناب کرد.
- تا جاییکه میتوان پیاده روی کرد تا خون دوباره به قلب بازگردد .
- در حالت نشسته پا را روی سطحی بلند قرار داد.
- از نشستن طولانی مدت خوددداری کرد .
- جورابهای ساق بلند پوشید.
- به اندازه کافی ویتامین c مصرف کنید (ویتامین c باعث میشود تا وریدها سالم باشند).
- حداقل به مدت نیم ساعت پاها را بالاتر از سطح قلب نگه داشت.
- به کنترل وزنتان دقت کنید.
6-ورید های عنکبوتی (Spider veins)
وریدهای عنکبوتی چه هستند؟
یکی دیگر از تغییرات پوست در دوران بارداری ، وریدهای عنکبوتی هستند که خالهای عنکبوتی نیز نامیده میشوند، همان مویرگهای باریک خون هستند که در اثر افزایش جریان خون در دوران بارداری ایجاد میشوند.
خالهای عنکبوتی معمولا در صورت، گردن، قسمتهای بالای سینه و بازو ایجاد میشوند. این خالها خطرناک نیستند و معمولا مدت کوتاهی بعد از زایمان از بین میروند. خالهای عنکبوتی بیشتر در بین زنان آمریکایی و آفریقایی شایع است.
چه باید کرد؟
افزایش مصرف ویتامین C و نینداختن پاها روی هم میتواند به کم کردن خالهای عنکبوتی کمک کند. همچنین خالهای عنکبوتی میتوانند ارثی باشند، که در این صورت برای جلوگیری از ایجاد آنها کاری نمیتوان کرد.
این خالها خوشبختانه، مدتی پس از زایمان کم رنگ میشوند. از روش درمانهای لیزری میتوان استفاده کرد تا خالهای عنکبوتی باقیمانده را محو کرد.
7-خارش شکم Itchy Abdomen
خارش شکم چیست؟
با بزرگتر شدن شکم، پوست کشیدهتر و سفتتر میشود که باعث خشکی ناراحت کننده و خارش میشود. چنانچه این خارش به همراه تهوع، استفراغ، بیاشتهایی و خستگی باشد، باید بیدرنگ به پزشک مراجعه کرد.
این خارش میتواند به دلیل کلستاز باشد، که بستگی به عملکرد کبد دارد. با انجام آزمایشهای پزشکی مشخص میشود که آیا کلستاز دارید یا خیر. از هر 50 نفر زن باردار یک نفر ممکن است که به کلستاز مبتلا شود که بعد از بارداری رفع میشود.
اگر خارش شدید باشد به سمت دستها و پاها گسترش مییابد و احتمالا دچار کهیر خارشی بارداری (PUPP) شدهاید. از هر 150 زن باردار یک نفر ممکن است که به PUPP دچار شود. PUPP لکههای برآمده، قرمز رنگ و خارشدار روی پوست است که پس از زایمان از بین میروند.
چه باید کرد؟
برای بهبود خارش شکم، باید شکم خود را مرطوب نگه دارید، یا اینکه از پمادهای ضد خارش مثل کالامین استفاده کنید تا احساس بهتری داشته باشید.
کلستاز با دارو درمان میشود. برای بهبود PUPP پزشک داروهای ضد خارش خوراکی یا پمادهای ضد خارش تجویز میکند. حمام گرفتن با محلول بلغور جو به از بین رفتن این ناراحتی ها کمک میکند.
8-خط سیاه نافی( Linea Nigra )
خط سیاه نافی چیست؟
خط نافی خط تیرهای است که از ناف تا استخوان شرمگاهی ادامه دارد. ممکن است این خط قبلاً هم وجود داشته باشد ولی به دلیل اینکه رنگ آن روشن بوده به آن بیتوجه بودهاید.
در دوران بارداری این خط تیره میشود. شاید علت پیدایش این خط عدم تعادل در هورمونها باشد که معمولا در حدود ماه چهارم یا پنجم حاملگی نمایان میشود.
چه باید کرد؟
کاری نمیتوان کرد تا مانع ایجاد آن شد، ولی این خط پس از زایمان از بین میرود.
9-تگ های پوست Skin Tags
تگ های پوستی یا زائدههای پوستی چه هستند؟
تگهای پوستی بسیار کوچکند و معمولا در قسمت زیر بغل یا نواحی سینه ظاهر می شوند.
چه باید کرد؟
پس از بارداری تگهای پوستی ممکن است از بین بروند. درغیراینصورت،بایدبرداشته شوند.
10- تیرگی کک و مک ها و خال ها در جاهای مختلف پوست
تیرگی کک و مک ها و خال ها چه هستند؟
افزایش هورمون ها باعث تغییر در رنگدانه (پیگمنت) های پوست می شود که موجب ایجاد لکه های صورت، کک و مک و خال در برخی نواحی پوست مثل نوک سینه ها و حتی تیرگی لب شود.
چه باید کرد؟
برای جلوگیری از این اتفاق کاری نمی توان انجام داد. اگر متوجه برخی تغییرات در رنگ و اندازه خال ها شدید به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است این قسمت های پوست پس از بارداری تیره بماند. تغییر رنگدانه های پوست ممکن است زیاد باشد، اما شدید نیست.
با سلام آیا لکهای زمان قبل از بارداری بعد از بارداری تیرهتر خواهند شد؟ برای پیشگیری از تیرهتر شدن آنها چه باید کرد؟
سلام خیر، همه لکها نه؛ فقط لکهایى که وابسته به هورمونهاى جنسى باشند (مثلاً با عادت ماهانه یا حاملگى و شیردهى پررنگ شوند) ممکنست درطول باردارى یا شیردهى تیرهترشوند، کرمهاى ضدلک مجاز که فاقد هیدروکینون هستند (حتماً قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید) و استفاده از ضدآفتاب مناسب که هم در برابراشعه مضر UV-A وهم Uv-B پوست شما را محافظت کند، میتواند کمک کند.
سلام .من باردارم. در ناحیه تناسلی دو گوشت اضافه وجود داره بعد معاینه پزشک مشخص شد فقط گوشت اضافه و ویروسی نیست …حالا میخوام بدونم این مرکز این گوشت اضافه را برمیدارد یا من باید به مرکز دیگهای مراجعه کنم و این عمل در بارداری امکان دارد؟
سلام. بله، برداشتن گوشت اضافه یا skin tag در دوران باردارى مانعى ندارد ولى از آنجا که این ضایعات خطرى ندارند و برداشتن آنها ضرورت فورى ندارد مىتوانید بعد از زایمان هم آنها را بردارید.
سلام آیامیکرونیدلینگ در دوران بارداری مانعی ندارد؟
سلام
بااحتیاط خیر
مانعی ندارد
سلام دکتر . من ۱۹ سالمه و تا حالا رابطه نداشتم . الان دو روزه یه نقطه قرمز گوشتی که فشارش میدم درد میگیره روی پوست التم هست . ایا ممکنه زیگیل باشه ؟
سلام
بعیده که زگیل تناسلى باشه ،دراین مورد احتمال یک عفونت مثل فولیکولیت بیشتراست
سلام خسته نباشید
من ١ سال هست که نامزد دارم چند وقتی هست متوجه چند دانه در اطراف مقعد شدم ولی نمیدونم زگیل هست یا نه یک دکتر رفتم گفتن از اصلاحه یک دکتر دیگه گفتن می تونه زگیل باشه به نظر شما چیکار کنم باکره هم هستم
سلام
تشخیص افتراقى زگیل از ضایعات مشابه نیازمند معاینه دقیق است،ولى اگرتاکنون سکس وتماس پوستى باکسی نداشته ایداحتمال اینکه ضایعات مذکور،زگیل تناسلى باشد،بسیارکم مى شود.
سلام خانم دکتر من وارد ماه نهم بارداری شدم شکمم قرمز شده میخاره و میسوزه دلیلش چیه خطرناک نیست؟؟؟؟؟
سلام
اگر بیماری زمینه ای ندارید مشکلی نیست
با کرم های ضد ترک پوست مثل shilander چرب کنید