در مقاله “پسوریازیس (صدفک پوستی) و راه های درمان آن” به بررسی این بیماری پرداختیم و راه هایی هم برای درمانش بیان کردیم، در این مقاله به صورت تخصصی تر به راه های درمان پسوریازیس اشاره می کنیم، پس با کلینیک زیبایی دکتر قانعی همراه باشید:

چه درمانی برای شما مناسب تر است؟

شمار و نوع درمان پسوریازیس مناسب برای شما به درجه وخامت بیماریتان بستگی دارد، این که پسوریازیس چقدر از بدن شما را فرا گرفته است؛

  • خفیف: کمتر از ٣ درصد
  • متوسط: بین ٣ تا ١٠ درصد
  • حاد: بیش از ١٠ درصد

 

 کرم و پماد

داروهایی که به پوست خود می مالید و اصطلاحاً آنها را داروهای موضعی می نامند، نخستین علاجیست که پزشکان برای درمان پسوریازیس خفیف تجویز می کنند. استفاده از ژل پترولیوم یا چربی معدنی (با نام تجاری وازلین) یا پمادهای غلیظ می تواند بعد از استحمام مؤثر و مفید باشد. لیکن ممکن است پزشک به همراه این پمادها محصولات قوی تری برای شما تجویز کند، داروهایی حاوی ترکیبات کاهش دهنده ورم و کند کننده سرعت رشد سلول های پوست.

 

پوشش گذاشتن بر روی داروهای موضعی

به هیچ وجه بدون مشورت با پزشک این روش را برای درمان پسوریازیس امتحان نکنید. این روش که به محبوس یا مومیایی شدن شهرت دارد، گاهی اوقات به یاری پوست شما می آید تا داروها را بهتر جذب کرده و به درمان ها پاسخ بهتری دهند و در نتیجه تأثیرشان دو چندان شود. اما ممکن است برخی از داروها به حدی قوی باشند که دیگر نیازی به این روش نباشد یا با به کار بستن این روش عوارض جانبی داروها تشدید شود. اگر پزشکتان موافقت کرد و این روش را پیشنهاد داد؛ پس از آن که دارویی را به پوستتان مالیدید، می توانید با استفاده از سلفون، پارچه ضدآب، الیاف نایلونی یا جورابی از جنس نخ پنبه سطح مورد نظر را باندپیچی کرده و بپوشانید.

 

نور درمانی

تاباندن اشعه ماوراء بنفش به زخم های پسوریازیس می تواند سرعت رشد سلول های پوست را کُند کند. مبادا دست به دامان حمام آفتاب یا دستگاه های برنزه کننده شوید. چنین اقداماتی می تواند علائم بیماری شما را تشدید کند. پزشک می تواند نوع و مقدار اشعه موردنیاز شما برای درمان پسوریازیس را مشخص کند. این روش درمانی غالباً بدون درد بوده و در جعبه نور یا لیزر انجام می شود. ممکن است لازم باشد به همراه این روش دارو هم مصرف کنید. این روش همچون قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد.

روش های پیشگیری از بیماری های پوستی

 

لیزر درمانی

در این روش درمان پسوریازیس پزشک زخم های پسوریازیس را با یک اشعه متمرکز هدف می گیرد. پوست سالم اطراف زخم هیچ آسیبی نمی بیند. پس از سپری شدن جلسات درمانی در عرض ۴ تا ۵ هفته، پلاک های زخم شروع به نازک شدن می کند و علائم بیماری برای مدتی از بین می رود. این روش درمانی برای اغلب افراد بدون درد است اما برخی سرخ شدن و تاول های پوستی را تجربه می کنند.

 

قرص و شربت

اگر درمان های پوست مؤثر واقع نشود، پزشک چاره ای جز تجویز قرص و شربت نخواهد داشت. اکثر این داروها خوراکی هستند، گرچه بعضی از آنها را باید تزریق کرد. اگر به پسوریازیس متوسط یا حاد مبتلایید، این داروها می توانند به پاکسازی پوست شما کمک کرده و التهاب پوستتان را کاهش می دهد. رایج ترین داروها عبارتند از؛ آسیترتین (سوریاتان)، آپریمیلاست (اوتزلا)، سیکلوسپورین (آپو سیکلوسپورین، Gengraf، نئورال، ساندیمون) و متوتریکسات (فیوماترکس، ترکسال).

قرص و دارو

درمان های داخل وریدی

داروهای های بیولوژیک برای درمان پسوریازیس متوسط و حاد مفید است. این داروها آن بخش هایی از سیستم ایمنی بدنتان را مسدود می کنند که به تحریک و تهییج بیماری کمک می کنند. برخی از این داروها را می توانید خودتان در منزل تزریق کنید و برخی دیگر وریدی بوده و تزریقشان می بایست در مطب پزشک انجام شود. رایج ترین انواع این داروها عبارتند از؛ آدالی موماب (هیومیرا)، اتانرسپت (انبرل)، اینفلکسی ماب (رمیکاد)، سکیوکینوماب (کازنتیکس) و یوستکینوماب (استلارا).

 

عوارض جانبی داروها

داروهایی که برای مداوای بیماری پسوریازیس مصرف می کنید، باعث می شوند تا چند هفته حس بهتری داشته باشید. اما پیش از استفاده از آنها با پزشک خود مشورت کنید، چرا که این داروها می توانند عوارض جانبی خطرناکی داشته باشند که از آن میان می توان به مشکلات کبد و کلیه، عفونت و سرطان اشاره داشت.

 

بارداری و درمان

باردار هستید؟ بچه شیر می دهید؟ یا تصمیم دارید در آینده نزدیک بچه دار شوید؟ با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید این درمان ها برای شما خطرناک هستند یا خیر. داروهای خوراکی، بیولوژیک، و حتی برخی از داروهای موضعی می توانند اختلالات زایمان را در پی داشته و یا به شیری راه یابد که به فرزند خود می دهید. روش های UV برای خانم هایی که قرار است مادر شوند، مناسب و بلامانع خواهد بود. از فیلترهای خورشیدی استفاده کنید تا مبادا لکه های قهوه ای رنگ موسوم به ملاسما بر روی پوستتان ایجاد شود، لکه هایی که غالباً خانم های باردار را آزرده خاطر می کند.

اثر سیگار بر روی پوست و سلامت پوست

 

آب درمانی

یک روش درمانی مفید که نیازی به تجویز و نظارت پزشک ندارد. کافیست به وان حمام خود کمی نمک اپسوم، نمک دریای مرده، روغن یا مرهم بیفزایید. ١۵ دقیقه خوابیدن در این وان می تواند خارش پوستتان را آرام کرده و زخم ها را التیام بخشد. وقتی از آب خارج شدید، یک مرطوب کننده مناسب به پوستتان بمالید. شنا کردن در آب شور می تواند سلول های مرده را از روی پوستتان بردارد که بی تردید برایتان بسیار مفید خواهد بود. شنا کردن در یک استخر معمولی می تواند نتایج مشابهی در بر داشته باشد. زمانی که از آب خارج شدید، کلر را از روی بدنتان بشویید تا مبادا پوستتان را اذیت کند.

 

کاهش استرس

استرس و تنش می تواند سوزش و التهاب پوستتان را تحریک کند، پس تدبیری بیندیشید تا به آرامش برسید. صحبت کردن با افراد دیگری که به این بیماری مبتلایند، می تواند برایتان آسایش خاطر به همراه آورد. از پزشک خود در خصوص گروه های پشتیبانی محلی پرس و جو کنید. پیاده روی و  ورزش هم می تواند برایتان مفید باشد. این فعالیت ها می تواند از نقطه نظر شیمیایی حس خوبی را در بدن شما به جریان بیندازد.

 

درمان های تکمیلی

برخی افراد متوجه شدند که با مصرف داروهای مکمل و متناوب (CAM) حس بهتری به آنها دست می دهد. این روش های درمانی شامل رژیم های خاص، گیاهان چینی، یوگا و مدیتیشن می شود. البته هنوز تحقیقات جامعی در باب میزان اثربخشی این روش ها در درمان پسوریازیس صورت نگرفته است. پیش از امتحان کردن این روش ها حتماً با پزشک خود مشورت کنید. یوگا و مدیتیشن هیچ خطری برایتان نخواهد داشت اما مصرف داروهای گیاهی و مکمل ها می تواند در عملکرد سایر داروهایتان خلل ایجاد کند.