زگیل تناسلی چیست؟
یک توده خوشخیم پوستی است که به علت آلودگی با ویروسی بنام ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) ایجادمی شود.زگیل تناسلی،معمولا” دراثر تماس مستقیم پوست سالم با پوست آلوده (بویژه هنگام سکس) منتقل میشود.زگیل تناسلی به خودی خود خوشخیم وبی خطراست ولی در صورت درمان نشدن، می تواند به عوارض خطرناکی ازجمله سرطان گردن رحم و بعضی انواع دیگر سرطان منجرشود.
تشخیص
چون شناسایی زگیلهای تناسلی داخل واژن خانم ها،غالباً کار دشواریست، پزشکتان ممکن است یک محلول رقیق شده اسید استیک را روی ناحیه تناسلی شما بزند تا هرگونه زگیل در صورت وجود به رنگ سفید درآیند. وی سپس از طریق یک ابزار خاص بزرگنمایی بنام کولپوسکوپ ،داخل واژن را بررسی میکند.درمورد آقایان موضوع کمی فرق می کند؛دربیشترموارد،زگیل ها، قابل مشاهده هستند،ولی بهتراست برای تشخیص دقیق تر ازابزاری بنام درماتوسکوپ استفاده شود.
تست پاپ اسمیر(Pap smear)
انجام معاینات منظم لگنی و تست پاپ اسمیر برای خانم هایی که درسنین فعال جنسی یعنی 20 تا 50 سالگی هستند، حائز اهمیت است. این معاینات و آزمایشات به پزشک کمک میکند تا هرگونه تغییرات ناشی از آلودگی با ویروس HPV در واژن یا دهانه رحم یا نشانههای اولیه سرطان دهانه رحم (عارضه ناشی از آلودگی با انواعی از ویروس HPV) را شناسایی کند.
در تست پاپ اسمیر، پزشک به وسیله ابزاری به نام اسپکولوم، واژن را باز نگه میدارد. سپس با ابزار دیگری، از سلولهای دهانه رحم (مسیر بین واژن و رحم) نمونهبرداری میکند. نمونه به دست آمده زیر میکروسکوپ بررسی میشود تا هرگونه نتیجه غیرعادی شناسایی شود.
تصویربالا مراحل انجام تست پاپ وتهیه نمونه از گردن رحم برای تشخیص تغییرات سلولی ناشی از ویروس HPV و تعیین نوع ویروس اچ پی وی رانشان می دهد
تست های تشخیصی HPV
فقط چند نوع از ویروس های HPV با سرطان دهانه رحم ارتباط دارد به همین خاطر تست های آزمایشگاهی بیشتر روی انواع پرخطر مثل گونه 16 و18 وگونه های باخطرمتوسط مثل 31،33،35،45،52 و58. متمرکز هستند. درخانم ها نمونه برداشته شده از گردن رحم در تست پاپ اسمیر برای بررسی تغییرات پیش سرطانی ونغییرات سرطانی وهمینطور تعیین نوع HPV مورد استفاده قرار می گیرد.
Co-test یا آزمایش توأمان ( آزمایش پاپ و HPV Typing)عموماً برای خانمهای 30 سال به بالا انجام میشود،ولی درخانم های جوانتری که شرکای جنسی متعددداشته اندودرکارگران جنسی 13 سال به بالاهم الزامی ست.انجام این تست برای خانمهایی که همسریاشریک جنسی شان مبتلابه زگیل تناسلی بوده، نیز بایدانجام شود.
آزمایش PCR اگرچه قابل اعتماد است ولی به دلیل ماهیت ویروس HPV ونعداد زیادگونه های این ویروس که باعث زگیل تناسلی می شود، بجزدرموارد خاص توصیه نمی شود.درحال حاضر بیشتر آزمایشگاه ها تنها تعداد کمی از گونه های HPV را تشخیص می دهد.بنابراین احتمال کاذب بودن جواب منفی در آزمایش PCR بالاست (جواب منفی به معنی آلوده نبودن به ویروس HPV نیست) ولی مثبت شدن آن ارزش تشخیصی بسیاربالایی دارد.
بسیاری از آزمایشگاه ها، امکانات لازم برای بررسی همه انواع ویروس های عامل زگیل تناسلی را ندارند،درضمن نمونه برداری نیز در اکثر موارد بصورت صحیح انجام نمی شود.برای آزمایش PCR لازمست نمونه برداری از ضایعه پوستی مشکوک به زگیل انجام شود و بررسی خون،مجرای ادراری و پوست سالم ناحیه تناسلی ارزش تشخیصی منفی نخواهد داشت.
درمان زگیل تناسلی
زگیل تناسلی به محض تشخیص،بایددرمان شود،روش درمان برای هر بیمار،متفاوت است.روشهای جراحی نسبت به روشهای دارویی ارجحیت دارند ولی به همان نسبت گرانترهستند.روش های درمان زگیل تناسلی عبارتنداز:
روشهای دارویی:
استفاده ازروش دارویی محدودبه مواردی است که امکان برداشتن زگیل تناسلی به روش RF یا رادیوسرجری وجودندارد.
باوجوداینکه درمان دارویی قطعی برای زگیل وجودندارد؛داروهایی که برای درمان زگیل تناسلی به طور مستقیم روی پوست استفاده میشوند عبارتند از:
- ایمیکیمود Imiquimod (آلدارا). این پماد باعث تقویت سیستم ایمنی در برابر زگیل تناسلی میشود. وقتی پماد روی پوستتان است از برقراری تماس جنسی خودداری کنید. این دارو میتواند ساختار کاندوم را تضعیف نموده و همچنین باعث ایجاد حساسیت در پوست شریک جنسیتان شود.
یکی از عوارض جانبی احتمالی مصرف این دارو، قرمزی پوست است. سایر عوارض جانبی میتوانند عبارت باشند از تاول، بدن درد، سرفه، بثورات پوستی و خستگی.
- پودوفیلین و پودوفیلوکس (کندیلوکس).پودوفیلین نوعی رزین گیاهی است که باعث تخریب زگیل تناسلی می شود. این دارو باید توسط پزشک روی پوست شما زده شود. پودوفیلوکس هم حاوی همان ترکیب فعال است با این تفاوت که شما خودتان هم میتوانید در منزل از آن استفاده کنید.
ممکن است پزشکتان اعلام کند که اولین نوبت از داریو پودوفیلوکس را خودش در مطب روی پوست شما میزند. وی در این جلسه کلیه موارد احتیاطی و دستورالعملهای لازم برای جلوگیری از عوارض استعمال این دارو را به شما آموزش خواهد داد. هرگز داروی پودوفیلوکس را برای زگیل های داخلی(مثل زگیل داخل مقعد یا دهان) استفاده نکنید. به علاوه، این دارو در دوره بارداری ممنوع است.
- تری کلرواستیک اسید (TCA).این داروی شیمیایی زگیلهای تناسلی را میسوزاند و میتوان از آن برای از بین زگیلهای داخلی نیز استفاده کرد. عوارض جانبی احتمالی مصرف این دارو، حساسیت خفیف پوستی، زخم یا درد است.
- سینکاتچینز Sinecatechins(ورجین Veregen).این پماد برای درمان زگیلهای داخل یا اطراف مقعد(perianal warts) کاربرد دارد.
عوارض جانبی مصرف این پماد، عموماً خفیف بوده و شامل مواردی مثل قرمزی پوست، خارش یا سوزش و درد میشود.
توجه کنید که هرگز نباید زگیل تناسلی را با استفاده از داروهای بدون نسخه که در داروخانه هاتحت عنوان چسب زگیل یا محلول زگیل عرضه می شوند؛ درمان کنید. این داروها به منظور استفاده در بافت پوستی-مخاطی ناحیه تناسلی توصیه نمی شوند.. استفاده از داروهای بدون نسخه برای درمان خودسرانه زگیل تناسلی میتواند باعث بروز درد و حساسیت بیشتر شود.مواردزیادی از پخش شدن وزیادشدن تعداد زگیل ها،بعدازاستعمال خودسرانه این داروها مشاهده شده است.
روشهای جراحی :
برای از بین بردن مؤثر وقطعی زگیلهای تناسلی بهترین روش،برداشتن زگیل به روش جراحی ست. درخانمهای باردار روش جراحی،انتخاب اول است. روشهای جراحی عبارتند از:
- فریز کردن با نیتروژن مایع (کرایوتراپی).روش فریز کردن، باعث یخ زدگی زگیل و ایجادزخم درآن می شودکه بعدازبهبود زخم، ضایعات پوستی هم ممکنست از بین بروند و پوست جدید جایگزین سلولهای تخریب شده شود.ازآنجاکه میزان نفوذ یخ زدگی قابل کنترل توسط پزشک نیست ممکن است به تکرار درمان به روش کرایوتراپی نیاز داشته باشید. اصلیترین عوارض جانبی این روش درمانی، درد و تورم هستند.اشکال این روش قطعی نبودن؛ احتمال عودمجددوگاهی افزایش تعدادوگسترش زگیل تناسلی است.
- الکتروکوتر.در این روش درمانی نسبتا”قدیمی از جریان برق برای سوزاندن زگیلهای تناسلی استفاد میشود. پس از انجام روند درمانی، ممکن است کمی درد و تورم را در پوست خود تجربه کنید.
- برداشتن به روش جراحی RF یا رادیوسرجری: پزشک شما ممکن است از ابزاری خاص مثل RF الکتروسرجری برای برداشتن زگیلهای تناسلی استفاده کند. برای انجام این روش درمانی،بعدازبیحسی موضعی زگیل ها،بااستفاده ازالکترودRF که باعث تبخیر سلولهای تشکیل دهنده زگیل و همینطور ویروس ها می شود،ضایعات زگیل تناسلی طورکامل برداشته می شود،مزیت این روش نداشتن درد وخونریزی و درمان قطعی زگیل دریک جلسه است.
- لیزر درمانی: در این روش از پرتولیزر برای از بین بردن زگیلهای تناسلی استفاده میشود. با این حال به دلیل گرانقیمت بودن لیزردرمانی، این روش معمولاً برای زگیلهای بسیار گسترده یا انواعی از زگیل که به سایر روشهای درمانی جواب ندادهاند استفاده میشود. ایجاد جای زخم و درد از عوارض جانبی این روش درمانی است.
آمادگی برای ویزیت پزشک:
پزشک با ابزار تشخیصی مخصوص مثل درماتوسکوپ، ضایعات مشکوک را معاینه می کند و سؤالاتی در مورد اینکه: این ضایعات چه مدتی است که روی پوست شماست؟ آیا تعداد ضایعات در طول این مدت زیادتر شده است یا نه؟ آیا تاکنون اقدام درمانی برای زگیل ها انجام داده اید؟ آیا تاکنون درمان خانگی برای زگیل ها انجام داده اید؟ا آیا ضایعات را دستکاری کرده اید؟ آیا با دجود ضایعات،رابطه جنسی داشته اید؟
کارهایی که پیش از ویزیت،میتوانید انجام دهید
پیش از ویزیت پزشک، بهتر است لیستی حاوی موارد زیر تهیه کنید:
- علائم.علائم خود را شرح دهید و بنویسید که آیا شریک جنسیتان قبلاً علائم مشابهی داشته یا خیر.
- سابقه روابط جنسی.هرگونه قرار گرفتن در معرض منابع بیماری را لیست کنید. این موارد میتواند شامل هرگونه برقراری رابطه جنسی محافظت نشده هم باشد.
- اطلاعات اساسی پزشکی.هرگونه عارضه پزشکی دیگری که ممکن است داشته باشید و به خاطر آن تحت درمان قرار دارید را ذکر کنید. نوشتن نام داروها، ویتامینها یا مکملهای دارویی که مصرف میکنید را فراموش نکنید.
تهیه لیست سوالات قبل از ویزیت میتواند به شما کمک کند تا بیشترین استفاده را از ملاقات با دکتر داشته باشید. چند سوال اساسی درباره زگیل تناسلی وجود دارد که باید حین ملاقات با پزشک، از او بپرسید:
- آیا به زگیل تناسلی دچار شدهام؟
- آیا دلیل احتمالی دیگری برای علائمی که دارم وجود دارد؟
- چه آزمایشاتی را پیشنهاد میکنید؟
- آیا باید برای سایر بیماریهای مقاربتی هم آزمایش شوم؟
- کدام رویکرد درمانی را در صورت نیاز پیشنهاد میدهید؟
- چه مدت پس از شروع روند درمانی میتوانم انتظار بهبود داشته باشم؟
- آیا عارضه من مسری است؟ چطور میتواند خطر انتقال این بیماری به سایرین را کاهش دهم؟
- آیا شریک جنسیام باید برای این عارضه آزمایش دهد؟
- چه وقت دوباره میتوانم رابطه جنسی بیخطر داشته باشم؟
- آیا زگیل تناسلی عود می کند؟
- آیا در معرض عوارض ناشی از زگیل تناسلی هستم؟
- هر چند وقت یک بار باید برای سایر عوارض مرتبط با زگیل تناسلی مورد غربالگری قرار بگیرم؟
- آیا بروشور یا مطالب چاپی دیگری درباره این عارضه دارید که بتوانم آنها را مطالعه کنم؟
- مطالعه مطالب چه وب سایتهایی را پیشنهاد میکنید؟
علاوه بر سوالاتی که آماده میکنید، برای مطرح کردن هرگونه سوال دیگری که در ذهن دارید، درنگ نکنید.
باید انتظار چه چیزهایی را از سوی پزشک داشته باشید
پزشکتان سوالاتی از شما خواهد پرسید. آماده بودن برای پاسخگویی به این سوالات، زمان بیشتری برای عمیقتر شدن روی موضوعات مرتبط دیگر در اختیارتان قرار میدهد. سوالات احتمالی پزشک:
- علائم شما چیست؟
- از کی متوجه علائم شدید؟
- علائم شما چقدر حاد هستند؟
- آیا رابطه جنسی شما محفاظت شده و بیخطر است؟
- آیا شریک جنسی شما تست مربوط به بیماریهای مقاربتی داده است؟
- آیا واکسن HPV دریافت کردهاید؟ چه وقت؟
آیا باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید؟
خلاصه :
زگیل تناسلی بیماری مقاربتی شایعی است که در صورت بی توجهی و عدم درمان به موقع و صحیح ممکنست عوارض خطرناکی مثل سرطان را در پی داشته باشد. بنابراین لازمست از انجام هر گونه اقدام تشخیصی(مثل آزمایش PCR) و درمانی (مثل استفاده خودسرانه از داروهای موضعی و توصیه های خانگی و اینترنتی ) و بویژه دستکاری ضایعات (کندن، فشاردادن، شیو کردن ناحیه تناسلی) قبل از مراجعه به پزشک متخصص وبدون تجویز وی،خودداری کنید.زگیل تناسلی به شدت مسری است و قابلیت گسترش دارد.حتی ممکنست با اقدام درمانی توسط پزشک (مثل فریز کردن یا تجویز داروهای موضعی) تعداد زگیل ها زیادشود یا درمان دچار مشکل شود.
زگیل تناسلی را جدی بگیرید.
برای مطالعه بیشتر و آشنایی با بیماری هایی که ممکنست با زگیل تناسلی اشتباه شوند،با ماهمراه باشید.
ثبت ديدگاه