HPV چیست؟

HPV یا ویروس پاپیلومای انسانی عامل زگیل تناسلی ، شایعترین بیماری منتقله از راه جنسی است که می تواند سلول های پوست و مخاط (سطح پوشاننده دهان ، مقعد، مجرای ادراری و داخل واژن) را آلوده کند. HPV بیش از 200 گونه مختلف دارد که بیشتر آنها زگیل معمولی ایجاد می کنند و تعداد کمتری از آنها زگیل تناسلی . در این مقاله به سوالات متداول زگیل تناسلی پرداخته ایم.

ویروس بعد از چسبیدن به سلول های پوست و ورود به داخل آن یکی از سه مسیر زیر را طی می کند:

  • مسیر اول: در بیشتر افراد، ویروس بدون اینکه علامت یا مشکل جدی برای بدن ایجاد کند توسط سیستم ایمنی شناسایی شده و از بین می رود.
  • مسیر دوم: ویروس تکثیر شده و ضایعه گل کلمی شکلی در پوست ناحیه تناسلی ایجاد می کند که همان زگیل تناسلی است یا تغییرات سلولی ایجاد می کند که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع می تواند به سرطان منجر شود.
  • مسیر سوم: ویروس بصورت نهفته و بدون فعالیت در سلول باقی می ماند و به محض یافتن فرصت شروع به تکثیر و آلوده کردن سلول های سالم می کند.

چه کسانی به HPV مبتلا می شوند؟

برای انتقال ویروس از شخص مبتلا به شخص سالم ، تماس پوستی ضروریست. (یکی از رایج ترین سوالات متداول زگیل تناسلی) داشتن رابطه جنسی از هر نوع (واژینال، آنال یا دهانی) باعث سرایت ویروس زگیل تناسلی می شود. این بیماری همچنین می تواند از طریق تماس با ترشحات تناسلی یا لمس ناحیه تناسلی (بدون دخول) و به اشتراک گذاشتن ابزار جنسی انتقال یابد.راه دیگر انتقال از مادر آلوده به HPV به نوزاد است.

آیا انواع متفاوتی از HPV وجود دارد؟

بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از ویروس پاپیلومای انسانی تاکنون شناسایی شده که بر اساس سرطانزایی به دو گروه “کم خطر” و “پرخطر” ، تقسیم می شوند.
HPV “کم خطر” عمدتا” بصورت یک ضایعه پوستی که زگیل نامیده می شود روی دست ها، پاها و یا اندام تناسلی تظاهر پیدا می کند.لازم به ذکر است که ویروسی که در ناحیه تناسلی زگیل ایجاد می کند نمی تواند پوست سایر قسمت های بدن مثل دست و پا و صورت را آلوده کند و بر عکس.
۱۴  گونه HPV “پرخطر” وجود دارد که احتمال ایجاد تغییرات پیش سرطانی و سرطان در سلول های پوست و مخاط تناسلی در آنها بیشتر است. انواع high risk ویروس زگیل تناسلی عبارتند از گونه های ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۳۵، ۳۹،۴۵،۵۱،۵۲،۵۶،۵۸،۵۹، ۶۶ و ۶۸. ۲ گونه خطرناک تر ۱۶ و ۱۸ در ۷۰ درصد مبتلایان می تواند به سرطان دهانه رحم یا کانسر سرویکس منجر شود.

آیا HPV موجب سرطان می شود؟

اگرچه شایعترین علت سرطان های ناحیه تناسلی بویژه سرطان دهانه رحم ، ویروس زگیل تناسلی یا HPV است، اما ابتلا به ویروس به این معنی نیست که بیمار حتما” دچار تغییرات سلولی پیش سرطانی یا سرطان خواهد شد.خوشبختانه بیشتر کسانی که به ویروس آلوده می شوند در کمتر از ۲ سال بدون اینکه علامت پیدا کنند ، خوب می شوند. پیشنهاد میکنیم قبل از رفتن به پزشک این مطلب را مطالعه نمایید

نکته مهم: خانم هایی که در معرض ابتلا بوده اند(همسر یا پارتنر مبتلا به زگیل تناسلی) باید تست پاپ اسمیر یا غربالگری دهانه رحم انجام دهند ،این کار به تشخیص زود هنگام تغییرات سلولی پیش سرطانی منجر به سرطان دهانه رحم کمک می کند.

آیا ممکنست کسی بدون اینکه بداند برای مدت طولانی به ویروس زگیل تناسلی مبتلا باشد؟

این احتمال وجود دارد. معمولاً سیستم ایمنی در کمتر از ۲ سال میتواند عفونت HPV را از بین ببرد ولی گاهی اوقات ویروس زگیل تناسلی برای مدت طولانی در بدن باقی می ماند.

توجه: اینکه سیستم ایمنی در بیشتر موارد می تواند ویروس HPV را از بدن پاک کند به این معنی نیست که اگر زگیل تناسلی داشتید کافیست 2 سال صبر کنید! آلودگی بدون علامت به HPV با داشتن زگیل تناسلی واضح دو موضوع متفاوت است . زگیل تناسلی یک مخزن ویروسی است که هم شریک جنسی شما را آلوده می کند و هم باعث افزایش تعداد زگیل ها و انتشار به نواحی سالم پوست خودتان می شود، بنابراین بلافاصله باید برداشته شود.

گاهی اوقات ویروس زگیل تناسلی سال ها بصورت “نهفته”(dormant) یا “غیر فعال از نظر بالینی ” (clinically insignificant) و بدون اینکه آسیبی به سلول ها وارد کند در پوست مخفی می شود. در اینصورت هیچ راهی برای تشخیص آن وجود ندارد.
این ویروس خفته می تواند زمانی در آینده فعال شود و زگیل تناسلی یا تغییرات سرطانی در سلول های ناحیه تناسلی ایجاد کند. وقتی HPV نهفته، فعال می شود ،با روش های تشخیصی قابل ردیابی است.
اینکه چرا و چگونه ویروس غیر فعال مجددا” فعال می شود هنوز مشخص نیست اما ممکن است علت آن تغییرات در حساسیت سیستم ایمنی باشد. به همین دلیل است که “آزمایش پاپ اسمیر” (pap smear test) برای غربالگری و تشخیص زودرس تغییرات سرطانی ناشی از HPV بصورت دوره ای انجام می شود تا قبل از اینکه سرطان ما را غافلگیر کند، آن را درمان کنیم.

آیا ارتباط جنسی تنها راه ابتلا به HPV است؟

ما هنوز در حال یادگیری و تحقیق در مورد زگیل تناسلی هستیم. تحقیقات نشان می دهد که این عفونت علاوه بر انتقال از راه جنسی ، ممکنست در فرآیند زایمان طبیعی از مادر مبتلا به نوزاد منتقل شود.
برخی از نوزادان که از این طریق به HPV مبتلا می شوند،دچار عارضه تنفسی به نام “پاپیلوماتوز تنفسی راجعه” یا RRP می شوند، زیرا زگیل ها در مجاری تنفسی نوزاد باعث دشواری در تنفس می شود.
RRP ناهنجاری نادر و قابل درمانی است و امروزه با وجود واکسن HPV کمتر دیده می شود.

آیا ممکن است یک شخص چند نوبت به زگیل تناسلی مبتلا شود؟

به عنوانی یکی دیگر  از رایج ترین سوالات متداول زگیل تناسل ، بله این احتمال وجود دارد زیرا افراد مختلف دارای سطوح مختلفی از ایمنی طبیعی نسبت به HPV هستند.
ایمنی طبیعی (natural immunity) به این معنی است که سیستم ایمنی شما ویروسی را که در گذشته به آن مبتلا شده اید را به یاد می آورد و اگر دوباره به آن ویروس مبتلا شوید، بدن شما می‌تواند به سرعت آن را قبل از ایجاد هر مشکلی از بین ببرد.
البته بعضی از بیماران مصونیت طبیعی پایینی نسبت به HPV دارند که باعث میشود چندین بار به همان نوع HPV مبتلا شوند.
غربالگری دهانه رحم (Cervical screening) به تشخیص زودهنگام زگیل تناسلی کمک می کند. واکسنHPV میتواند مصونیت بدن را افزایش دهد و احتمال سرطان دهانه رحم را تا ۷۰ درصد کاهش دهد.

آیا بالا رفتن سن ، احتمال بهبود زگیل تناسلی را کاهش می دهد؟

مطالعات نشان می دهد که ممکن است با افزایش سن، پاکسازی بدن از HPV دشوارتر شود. این موضوع ممکنست به علت کاهش حساسیت و توانایی سیستم ایمنی در افراد مسن باشد. بدن بعضی افراد بهتر با ویروس HPV مبارزه می کند ،داشتن سبک زندگی سالم ( تغذیه مناسب،دوری از استرس ،خواب کافی،فعالیت فیزیکی،پرهیز از مصرف الکل و سیگار) به افزایش کارآیی سیستم ایمنی کمک می کند.

آیا زگیل تناسلی قابل درمان است؟

زگیل تناسلی و عوارض ناشی از آن مثل تغییرات پیش سرطانی و سرطان قابل درمان است ولی هنوز هیچ درمان مؤثری برای خود ویروس وجود ندارد. تبلیغات مدعی درمان قطعی زگیل تناسلی یا ریشه کنی HPV با استفاده از داروهایی مثل قارچ گانودرما یا از طریق مکمل های تقویت کننده سیستم ایمنی مثل پاورفیت و …، صحت ندارند .

تشخیص HPV

آیا آزمایشی برای تشخیص HPV وجود دارد؟

در حال حاضر هیچ آزمایشی برای تشخیص وضعیت آلودگی یا عدم آلودگی به ویروس زگیل تناسلی وجود ندارد. در خانم ها آزمایش پاپ اسمیر که به عنوان غربالگری سرطان دهانه رحم انجام می شود اگر مثبت باشد نشانه آلودگی به HPV است اما منفی بودن آن آلودگی به ویروس را رد نمی کند.در آقایان هیچ روشی برای تشخیص آلودگی به ویروس وجود ندارد. بروز ضایعات زگیل تناسلی نشانه بالینی ابتلا به HPV است اما تا قبل از اینکه زگیل روی پوست دیده شود راهی برای یافتن فرد آلوده به ویروس و پرهیز آز رابطه جنسی با او وجود ندارد.

آیا هرکسی در هر زمانی می تواند درخواست آزمایش HPV کند؟

تست پاپ اسمیر به عنوان بخشی از برنامه غربالگری سرطان دهانه رحم و از طریق مراکز بهداشت شهری و روستایی به صورت رایگان در دسترس هستند و برای زنان در رده سنی ۲۵ تا ۶۴ سال در فواصل مشخص انجام می شود.
خانم هایی که شرکای جنسی متعدد داشته اند یا همسرشان به زگیل تناسلی مبتلا بوده است لازم است برای بررسی و تشخیص زودهنگام تغییرات سلولی دهانه رحم به متخصص زنان مراجعه کنند.

اگر من مبتلا به HPV باشم، آیا همسرم یا پارتنرم باید آزمایش بدهد؟

در مردان مبتلا به زگیل تناسلی، مهمتر از آزمایش شریک جنسی، برداشتن ضایعات زگیل است و همزمان همسر وی نیز برای غربالگری و بررسی از نظر ابتلا به زگیل تناسلی باید به متخصص زنان ارجاع شود.

آیا مردان می توانند آزمایش HPV انجام دهند؟

تست تشخیص غربالگری HPV برای مردان وجود ندارد اما با مشاهده زگیل تناسلی روی پوست تشخیص قطعی می شود.

اگر تست پاپ اسمیر در یک خانم منفی باشد به معنی عدم آلودگی وی به HPV است؟

ممکن است ولی تست پاپ اسمیر منفی نمی تواند تضمینی برای عدم آلودگی به ویروس زگیل تناسلی باشد.

HPV و زگیل تناسلی

آیا HPV باعث سرطان می شود؟

ممکن است، اما خوشبختانه ویروس های low risk که زگیل تناسلی ایجاد می کنند به مراتب شایعتر از انواع high risk مرتبط با سرطان هستند.
بعضی از انواع HPV که باعث ایجاد زگیل تناسلی (genital warts) می شوند “کم خطر” و گونه هایی که می توانند باعث سرطان دهانه رحم شوند، “پرخطر” نامیده می شوند. داشتن زگیل تناسلی لزوما” به معنی ابتلا به سرطان نبوده و برداشتن به موقع زگیل می تواند به بهبودی کامل بینجامد.
HPV شماره ۶ و ۱۱ شایع ترین انواع ویروس های low risk هستند که می توانند ناحیه تناسلی را آلوده کنند، این دو گونه عامل ۹۰ درصد زگیل های تناسلی هستند. انواع ۱۶ و ۱۸ را باید پرخطرترین نوع HPV نامید زیرا در ۷۰ درصد مواقع باعث سرطان دهانه رحم می شود. واکسن گارداسیل یا پاپیلوگارد 4 ظرفیتی در برابر دو گونه شایع 6 و 11 ودو گونه خطرناک 16 و 18 محافظت ایجاد می کند .

آیا واکسن HPV میتواند بطور کامل از ما در برابر زگیل تناسلی محافظت کند؟

واکسن‌ HPV چهار ظرفیتی که در ایران موجود است در برابر ابتلا به دو گونه شایعتر 6 و 11 و دو گونه خطرناک تر 16 و 18 ویروس زگیل تناسلی، محافظت ایجاد می کند. اما تزریق واکسن به معنی حفاظت کامل در برابر این ویروس نیست و توصیه می شود کماکان اقدامات پیشگیری کننده مثل پرهیز از رابطه با شرکای جنسی متعدد و ارتباط با افرادی که شرکای جنسی متعدد داشته یا دارند، رعایت شود.

چطور می توانم از خودم در برابر زگیل تناسلی محافظت کنم؟

زگیل تناسلی توسط HPV ایجاد می شود و در حال حاضر راهی برای محافظت 100 درصدی در برابر HPV وجود ندارد، اما راه‌هایی برای کاهش خطر ابتلا به زگیل تناسلی وجود دارد:
• پرهیز از روابط جنسی پرخطر . افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند و کارگران جنسی در گروه پر خطر قرار می گیرند و رابطه جنسی از هر نوع (سکس مقعدی،دهانی،واژینال) با افراد high risk احتمال آلودگی به HPV را به شدت افزایش می دهد.

دریافت واکسن HPV که باعث محافظت ۹۰ درصدی بدن در مقابل زگیل تناسلی میشود.
• استفاده از کاندوم ،گرچه کاندوم نمی تواند به طور کامل از انتقال ویروس جلوگیری کند، زیرا فقط آلت تناسلی را پوشش می دهد و نمی تواند مانع تماس پوست یا ترشحات آلوده به ویروس با پوست شما شود.

ارتباط تغییرات سلولی و سرطان با HPV

آیا همه انواع HPV باعث سرطان می شوند؟

خیر، بیشتر انواع HPV بدخیم نیستند و فقط می توانند در دست، پا یا اندام تناسلی ضایعه پوستی برجسته گل کلمی شکلی بنام زگیل ایجاد کنند.
تا کنون ۱۴ گونه HPV مرتبط با سرطان شناخته شده است. این ویروس ها “high risk” نامیده می شوند و می توانند عامل ایجاد سرطان دهانه رحم، واژن، مقعد، فرج، آلت تناسلی و برخی از سرطان های سر و گردن باشند.
انواع پرخطر HPV عبارتند از: گونه های ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳،۳۵،۳۹،۴۵، ۵۱، ۵۲، ۵۸، ۵۸، ۶۶ و ۶۸. در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع بیش از ۷ مورد از هر ۱۰ مورد ابتلا به ویروس ۱۶ و ۱۸ به سرطان دهانه رحم منجر می شود.

با وجود شایع بودن HPV، چرا همه افراد به سرطان مبتلا نمی شوند؟

سیستم ایمنی در ۹۰ درصد موارد میتواند در کمتر از دو سال ویروس HPV (نه زگیل) را از بدن پاکسازی کند.
گاهی اوقات، ویروس سال های سال در بدن باقی می ماند و باعث تغییراتی در سلول های ناحیه آلوده شود که در صورت عدم درمان ممکنست به سرطان تبدیل شود.
غربالگری سرطان دهانه رحم که “آزمایش پاپ اسمیر” (pap smear test ) نام دارد، می تواند HPV و تغییرات سلولی ناشی از آن را قبل از اینکه به سرطان تبدیل شود، پیدا کند.
در تعداد کمی از افراد مبتلا به ضایعات دهانه رحم، تغییرات سرطانی خیلی سریع پیش می رود بنابراین انجام آزمایش پاپ اسمیر در فواصل 3ساله و کمتر در خانم های بین 25 تا 64 سال ضروریست.

آیا امکان ابتلای مجدد به HPV  وجود دارد؟

ممکن است یک فرد چند نوبت به HPV مبتلا شود و احتمال دارد که به همان نوع HPV مبتلا شود و یا نوعی را بگیرد که قبلا” نداشته است. معمولا” اگر به یک نوع از HPV آلوده شده باشید،کمتر احتمال دارد دوباره به همان نوع مبتلا شوید.
وقتی بدن شما یک ویروس را مهار می کند، می تواند آن را به خاطر بسپارد و این بدان معناست که اگر دوباره با همان ویروس برخورد کند، سیستم ایمنی به سرعت و قبل از ایجاد مشکل آن را از بین خواهد برد. این نوع ایمنی به نام “ایمنی طبیعی” (natural immunity) شناخته میشود.
به علت تفاوت های ژنتیک، بعضی افراد نسبت به دیگران،ایمنی طبیعی کمتری در مواجهه با ویروس زگیل تناسلی دارند.

هنوز به طور کامل ثابت نشده است که ایمنی طبیعی در برابر یک نوع HPV چقدر می تواند از شما در برابر نوع دیگر محافظت کند بنابراین عاقلانه است که حتی اگر قبلا” زگیل تناسلی داشته و درمان شده اید اقدامات محافظتی و پیشگیرانه برای جلوگیری از آلودگی مجدد را رعایت کنید.

من قبلا تغییرات سلولی دهانه رحم داشتم که خود به خود از بین رفته است. آیا سیستم ایمنی من اکنون به اندازه کافی قوی است که بتواند به تنهایی با HPV مبارزه کند؟

هیچ گارانتی وجود ندارد.این امکان هست که شما دوباره به HPV مبتلا شوید.ممکن است این نوع HPV همان نوعی باشد که توسط سیستم ایمنی بدنتان قبلا” از بین رفته و یا یک نوع جدید باشد.
دانشمندان فکر می کنند عوامل متعدد بر چگونگی مبارزه سیستم ایمنی بدن با HPV تأثیر گذار است. برخی از مطالعات نشان میدهند که افزایش سن و تاثیر آن بر کم شدن قدرت سیستم ایمنی طبیعی بدن، ممکن است خلاص شدن از HPV را سخت‌ تر کند.
مصونیت طبیعی به این معنی است که بدن شما یک ویروس را از زمانی که به طور طبیعی در گذشته به آن مبتلا شده بودید به یاد می آورد. اگر دوباره به آن ویروس مبتلا شوید، سیستم ایمنی شما می تواند به سرعت آن را قبل از ایجاد هر گونه مشکلی از بین ببرد.
سطح ایمنی طبیعی می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، بنابراین ایمنی طبیعی در برابر HPV برای برخی از ما پایین تر از دیگران است و حتی احتمال ابتلای مجدد به یک نوع HPV که قبلا به آن مبتلا شده بودید،وجود دارد.

اگر قبلا یا در حال حاضر دچار تغییرات سلولی دهانه رحم شده باشم، آیا در خطر ابتلا به سرطان مرتبط با HPV هستم؟

اگر قبلا تغییرات سلولی در دهانه رحم خود داشته اید و یا دارید، خطر ابتلا به سرطان مرتبط با HPV در شما بیشتر خواهد بود. سطح خطر ابتلا (level of risk)، بستگی به میزان تغییرات بافتی در سلول های تغییر یافته در مقایسه با سلول های طبیعی دارد. این تغییر را می توان درجه تغییرات سلولی (grade of cell changes) نامید.
تغییرات درجه پایین تر به ندرت به سرطان تبدیل می شود و در اکثر موارد خود به خود برطرف می شود، اما تغییرات درجه بالا احتمال بیشتری دارد که به سرطان تبدیل شود.
یادآوری این نکته مهم است که تغییرات سلولی سرطان نیست و چنانچه آنها را دارید یا قبلاً داشته اید، به این معنی نیست که لزوما به سرطان مبتلا خواهید شد. این فقط به این معنی است که در مقایسه با فردی که تغییرات سلولی ندارد، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دارید.

اگر سرطان دهانه رحم داشته باشم ، آیا در خطر ابتلا به سرطان های دیگر مرتبط با HPV هستم؟

اگر سرطان دهانه رحم دارید یا داشته اید، خطر ابتلا به سرطان دیگر مرتبط با HPV پرخطر وجود خوهد داشت، هرچند که شواهد زیادی مبنی بر اینکه احتمال این خطر چقدر بزرگ است وجود ندارد.

HPV و روابط بین افراد

آیا آلودگی به HPV به این معنی است که شریک زندگی ام به من خیانت کرده است؟

نه، این به معنی خیانت شریک زندگی شما نیست. اینکه ویروس زگیل تناسلی از چه کسی و چه زمانی به شما منتقل شده را نمی شود دقیقا” مشخص کرد.  HPV می تواند سال ها بصورت “خفته” یا “غیرفعال” در سلول های پوست باقی بماند پس ممکنست ورود ویروس سال ها قبل اتفاق افتاده باشد.

اینکه چه کسی از چه کسی ویروس را گرفته چندان مهم نیست مهم اینست که هرچه زودتر برای درمان اقدام کنید.

اگر من یا شریکم HPV داشته باشیم، آیا ممکن است آن را به یکدیگر منتقل می کنیم؟

به احتمال زیاد بله، ویروس زگیل تناسلی به شدت مسری ست. بررسی ها نشان می دهد اگر یکی از زوجین زگیل تناسلی داشته باشد در هر نوبت سکس ، احتمال 70 درصدی آلودگی طرف مقابل وجود دارد و 3 ماه رابطه جنسی با فرد مبتلا این احتمال را به 100% می رساند.

کسانی که جزو گروه های +LGBTQ هستند در معرض ابتلا به HPV قرار دارند؟

هر شخصی که تا به حال تماس جنسی داشته است می تواند به HPV مبتلا شود و این شامل تمام انواع رابطه جنسی واژینال، رابطه جنسی مقعدی، رابطه جنسی دهانی، لمس در ناحیه تناسلی (بدون دخول) و به اشتراک گذاشتن ابزارهای جنسی است.

اگر شخصی فقط با یک نفر رابطه جنسی داشته باشد، ممکن است به HPV مبتلا شود؟

هرچه تعداد شرکای جنسی کمتر باشد احتمال ابتلا به HPV کمتر است. گرچه رابطه جنسی با یک نفر هم می تواند خطر آلودگی به HPV را به دنبال داشته باشد چون ممکنست تنها شریک جنسی شما قبلا” آلوده شده و ناقل ویروس باشد.
ابتلا به HPV نشانه این نیست که فرد با اشخاص زیادی تماس جنسی داشته و همچنین به این معنا نیست که شخص به شریک زندگی خود خیانت کرده است.
اما بررسی های آماری نشان داده که خطر ابتلا به HPV با افزایش تعداد شرکای جنسی افزایش می یابد.

آیا کسی که دارای روابط جنسی فعال بدون دخول باشد، ممکن است مبتلا HPV شود؟

بله، زیرا HPV از طریق تماس پوست با پوست یا ترشحات آلوده منتقل می شود. بعلاوه ممکن است یک نفر از طریق سکس دهانی، لمس ناحیه تناسلی و به اشتراک گذاشتن ابزار جنسی به HPV مبتلا شود.

در صورتی که از روش های پیشگیری از بارداری استفاده کنم، آیا هنوز در معرض خطر ابتلا به HPV هستم؟

استفاده از وسایلی مانند کاندوم احتمال ابتلا به HPV را کاهش میدهد ولی بطور کامل از بین نمی برد.
سایر لوازم جلوگیری از بارداری، مثل قرص های ضد بارداری خوراکی ، مصرف داروهای ضدویروس یا استحمام و ضدعفونی کردن پوست … هیچکدام نمیتواند از شما در برابر HPV محافظت کند.

شخصی که برای مدت طولانی رابطه جنسی نداشته است آیا هنوز هم می تواند مبتلا به HPV باشد؟

بله، هر کس که زمانی فعالیت جنسی داشته است هم ممکن است HPV داشته باشد. در بیشتر موارد، بدن می تواند در عرض ۲ سال HPV را پاکسازی کند، اما گاهی اوقات HPV برای مدت طولانی بصورت نهفته و غبرفعال در بدن باقی می ماند بدون اینکه زگیل ایجاد کند یا علائمی از خود بروز دهد که منجر به شناسایی آن شود. بنابراین امکان رد یا اثبات آلودگی به HPV در حال حاضر وجود ندارد.

آیا باید به شرکای فعلی یا آینده ام بگویم که مبتلا HPV هستم؟

این موضوع کاملا به شما بستگی دارد و هیچ دستورالعمل یا توصیه رسمی در این مورد وجود ندارد گرچه بهتر است بدون کاندوم سکس نداشته باشید و از شریک جنسی تان بخواهید واکسن بزند و تست پاپ اسمیر را 3-1 سال یک بار انجام دهد.

بهترین روش درمان زگیل تناسلی چیست؟

شاید تعجب کنید ولی بهترین درمان زگیل تناسلی ، پیشگیری از آلودگی به ویروس است و در صورت ابتلا، تشخیص به موقع زگیل تناسلی بهترین راه درمان است.در کلینیک مکررا” افرادی را دیده ام که با تعداد زیاد زگیل تناسلی مراجعه کرده و وقتی بررسی می کنیم مشخص می شود که چند ماه قبل فقط یک زگیل داشته ولی چون فکر کرده که جوش یا خال است به پزشک مراجعه نکرده یا ضایعه را دستکاری کرده و حالا همان یک زگیل به ده ها زگیل تبدیل شده و در این مدت به احتمال زیاد شریک جنسی اش را هم آلوده کرده است.

تشخیص زگیل تناسلی از طریق معاینه ضایعات توسط پزشک انجام می شود و نیازی به آزمایش PCR نیست. زگیل تناسلی به محض تشخیص باید برداشته شود.

اگر ضایعات زگیل تناسلی در پوست ناحیه تناسلی دارید بهترین درمان، برداشتن کامل ضایعات و پاکسازی پوست است.

بعد از برداشتن زگیل تناسلی می توانم رابطه جنسی داشته باشم؟

بله ، ولی لازمست حداقل تا 2 سال از کاندوم استفاده کنید و هر هفته پوست ناحیه تناسلی تان را بررسی کنید و به محض مشاهده حتی یک ضایعه مشکوک به زگیل بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

آیا زگیل تناسلی از آب استخر منتقل می شود؟

انتقال ویروس از طریق تماس مستقیم پوستی-مخاطی صورت می گیرد و احتمال سرایت از طریق آب استخر نزدیک به صفر است.

آیا کسانی که قبلا” به زگیل تناسلی مبتلا شده اند می توانند ازدواج کنند؟

بله ، بعد از درمان زگیل تناسلی ،مانعی برای ازدواج وجود ندارد فقط لازمست بصورت دوره ای تست پاپ اسمیر برای خانم انجام شود و در صورت مشاهده زگیل تناسلی از رابطه جنسی پرهیز کنید و برای برداشتن ضایعه به پزشک مراجعه کنید.

تفاوت زگیل تناسلی و تبخال تناسلی چیست؟

(HPV) زگیل تناسلی (Herpes) تبخال تناسلی
علایم در بیشتر موارد بدون علامت است ولی در صورت ایجاد علامت شایع‌ترین علامت آن زگیل است ممکن است بدون علامت باشد ولی معمولاً به صورت تاول‌هایی که بعداً زخم می‌شوند و درد و سوزش دارند ظاهر می‌شود
روش تشخیص آزمایش پاپ اسمیر
تست pcr
مشاهده ضایعه زگیل
در صورت وجود ضایعات پوستی از طریق معاینه بالینی تشخیص داده می‌شود
روش درمان ویروس قابل درمان نیست ولی زگیل باید از روی پوست برداشته شود ویروس قابل ریشه کن شدن نیست ولی درمان دارویی علائم را برطرف می‌کند و احتمال عود را کاهش می‌دهد
روش پیشگیری پرهیز از روابط جنسی پرخطر
تزریق واکسن
پرهیز از روابط جنسی پرخطر
بیماری شوره یا اکزمای سبورئیک (Seborrheic dermatitis) چیست؟