فولیکول های مو، حفره های کوچکی در زیر پوست هستند که مو از آنجا رشد می کند. به گفته ی آکادمی پوست آمریکا، هر انسان به طور متوسط حدود صد هزار فولیکول مو در سر دارد. در این مقاله به معرفی فولیکول مو و چگونگی رشد موها پرداخته شده است.

آناتومی فولیکول مو

فولیکول مو یک ساختار تونلی شکل در اپیدرم (لایه بیرونی) پوست است. رشد موها از انتهای فولیکول مو شروع می شود. ریشه ی مو از سلول های پروتئینی تشکیل شده که از طریق خون موجود در رگ های مجاور تغذیه می شود. با انجام تکثیر سلولی و ایجاد سلول های بیشتر، موها از پوست خارج شده و به سطح می رسند. غدد چربی که در نزدیکی فولیکول های مو هستند، با تولید روغن باعث تغذیه مو و پوست می شوند.

برای درمان ریزش مو با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

چرخه ی رشد مو

موها به صورت چرخه ای از فولیکول ها خارج می شوند. سه مرحله ی مختلف در این چرخه وجود دارد:

  • مرحله آناژن (رشد)؛ موها از ریشه شروع به رشد کردن می کنند. این مرحله معمولاً بین سه تا هفت سال به طول می انجامد.
  • مرحله کاتاژن (انتقال)؛ رشد کند شده و فولیکول در این مرحله کوچک می شود. این مدت بین دو تا چهار ماه طول می کشد.
  • مرحله تلوژن (استراحت)؛ موهای قدیمی می ریزند و موهای جدید از همان فولیکول مو شروع به رشد می کنند. این مدت بین سه تا چهار ماه طول می کشد.

بر اساس یک مقاله ی منتشر شده در سال 2015 مشخص شده است که فولیکول های مو در مرحله تلوژن فقط در حال استراحت نیستند؛ بلکه بسیاری از فعالیت های سلولی در این مرحله اتفاق می افتد تا فولیکول ها بتوانند موهای بیشتری را بازسازی کنند و رشد دهند. به عبارت دیگر، مرحله تلوژن برای تشکیل موهای سالم بسیار مهم است.

فولیکول های مختلف، مراحل مختلف چرخه را به طور همزمان طی نمی کنند. برخی از فولیکول ها در مرحله رشد هستند در حالیکه برخی دیگر در مرحله استراحت به سر می برند. برخی از موها ممکن است در حال رشد و برخی دیگر در حال ریزش باشند. به گفته کالج پوستی آمریکا، به طور متوسط ​​روزانه 100 تار مو می ریزد و حدود 90 درصد فولیکول ها در مرحله ی آناژن هستند.

برای لیزر موهای زائد بدن با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

چرخه ی زندگی یک فولیکول مو

به طور متوسط در ​​هر ماه، موها حدود نیم اینچ (127 میلی متر) رشد می کنند. میزان رشد موها می تواند تحت تأثیر سن، جنس مو و سلامت کلی بدن باشد.

فولیکول های مو فقط مسئول رشد موها نیستند، بلکه بر ظاهر موها نیز تأثیر می گذارند. بطور مثال شکل فولیکول تعیین می کند که موها چقدر فر باشند. فولیکول های دایره ای، موهای صاف تولید می کنند در حالیکه فولیکول های بیضی شکل، موهای مجعد تولید می کنند.

فولیکول های مو همچنین در تعیین رنگ مو نقش دارند. مانند پوست، موها نیز رنگدانه ی خود را از ملانین می گیرد. دو نوع ملانین در مو وجود دارد: اوملانین (Eumelanin) و فوملانین (Pheomelanin). ژن های هر فرد تعیین می کند که آیا فرد اوملانین دارد یا فوملانین، همچنین چه مقدار از هر رنگدانه موجود است. مقدار زیاد اوملانین موها را سیاه می کند، مقدار متوسط ​​آن موها را قهوه ای می کند و مقدار بسیار کمی از آن باعث بلوند شدن مو می شود. از طرف دیگر، فوملانین موها را قرمز می کند. این ملانین ها در سلول های فولیکول مو ذخیره می شوند و سپس رنگ مو را مشخص می کنند. فولیکول ها می توانند با افزایش سن توانایی تولید ملانین را از دست بدهند، که منجر به سفید شدن موها می گردد.

اگر موها از فولیکول مو خارج شوند، می توانند دوباره رشد کنند. اما اگر فولیکول آسیب ببیند، ممکن است تولید مو متوقف شود. به عنوان مثال شرایط خاصی مانند بیماری آلوپسی می تواند باعث توقف تولید مو در فولیکول ها شود.

برای جوانسازی پوست صورت با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

بیماری های مرتبط با فولیکول های مو

تعدادی از بیماری های مو به دلیل ایجاد اختلال در عملکرد فولیکول ها ایجاد می شوند. در ادامه به بعضی از این بیماری ها اشاره شده است.

  • آلوپسی آندروژنیک (Androgenetic alopecia)

آلوپسی آندروژنتیک، که در مردان به عنوان طاسی مردانه نیز شناخته می شود، بر چرخه ی رشد فولیکول های مو در پوست سر تأثیر می گذارد. در اثر این بیماری چرخه ی مو کند و ضعیف می شود و در نهایت به طور کلی متوقف می گردد. در نتیجه فولیکول ها نمی توانند موهای جدید تولید کنند. طبق گزارش کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده، 50 میلیون مرد و 30 میلیون زن مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک هستند.

  • آلوپسی آره آتا (Alopecia areata)

آلوپسی آره آتا یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی، فولیکول های مو را با سلول های خارجی اشتباه می گیرد و به آنها حمله می کند. این بیماری اغلب باعث ریزش مو به صورت توده ای می شود. این اختلال می تواند منجر به آلوپسی یونیورسالیس (Universalis alopecia) شود که با ریزش کامل مو در سرتاسر بدن همراه است. هنوز هیچ درمان شناخته شده ای برای آلوپسی آره آتا وجود ندارد، اما تزریق استروئید یا درمان موضعی می تواند ریزش مو را کند کند.

  • فولیکولیت

فولیکولیت یا التهاب فولیکول های مو می تواند در هر مکانی که مو رشد می کند، رخ دهد. مکان هایی مثل: پوست سر، پاها، زیر بغل، صورت، و بازوها. فولیکولیت بصورت بثورات و برجستگی های کوچک بر روی پوست ایجاد می شود. این برآمدگی ها ممکن است قرمز، سفید یا زرد رنگ و حتی حاوی چرک باشند. فولیکولیت اغلب همراه با خارش و درد است. فولیکولیت می تواند بدون درمان خاصی برطرف شود، اما پزشک می تواند به فرد داروهای خوراکی برای درمان علت عفونت و تسکین بدهد تا به مدیریت بیماری کمک کند.

تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium)

تلوژن افلوویوم یک نوع بیماری موقت و رایج است که باعث ریزش مو می شود. رخ دادن یک رویداد استرس زا باعث می شود که فولیکول های مو زودتر وارد مرحله ی تلوژن شوند که این امر باعث نازک شدن موها و ریزش آنها می شود. در این بیماری، موها اغلب می شکنند و به صورت قطعه هایی روی پوست سر می ریزند، اما در موارد شدید ممکن است در نقاط دیگر بدن از جمله در پاها، ابروها و ناحیه تناسلی نیز مشاهده شود. استرس می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  •  آسیب جسمی ناگهانی
  • زایمان
  • مصرف یک داروی جدید
  • انجام عمل جراحی
  • بیماری
  • تغییر استرس زا در زندگی

تلوژن افلوویوم معمولاً موقتی است و نیازی به درمان ندارد. با این حال بهتر است با یک متخصص پوست صحبت شود.

رویش مجدد موها

اگر فولیکول آسیب دیده باشد، ترمیم مجدد آن ممکن نیست. با این حال، برخی از تحقیقات جدید در زمینه سلول های بنیادی بسیار امیدبخش بوده است.

خلاصه

فولیکول های مو، مسئول رشد مو هستند که در چرخه ی سه مرحله ای بطور مجزا عمل می کنند. این فولیکول ها نوع مو را نیز تعیین می کنند. در صورت آسیب، فولیکول ها می توانند تولید مو را متوقف کرده و چرخه رشد موها را کند کنند. اگر فردی نگران رشد موهای خود است، باید با یک متخصص پوست مشورت کند.

برای کاربرد میکرونیدلینگ با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

منبع

https://www.healthline.com/health/hair-follicle

١٢ نكته شگفت انگيز در باب تقویت مو