پی آر پی (PRP) مخفف عبارت پلاسمای غنی از پلاکت است، ماده ای که گمان می رود تزریق آن فرآیند رشد و التیام بافت های بدن را بهبود می بخشد. پلاسما یکی از ترکیبات خون و حاوی فاکتورها یا پروتئین هایی است که به لخته شدن خون کمک می کنند. پروتئین هایی در پلاسما وجود دارند که رشد سلول ها را تقویت می کنند.

پژوهشگران برای تولید PRP پلاسما را از خون جدا کرده و غلیظ می کنند. آن ها بر این باورند که تزریق پی آر پی به بافت های آسیب دیده بدن، بافت ها را وادار می کند تا سلول های سالم و جدیدی تولید کرده و از این طریق بافت آسیب دیده بهتر و سریع تر التیام می یابد. از آنجایی که غلظت فاکتورهای عامل رشد بافت است، پژوهشگران معتقدند تزریق این ماده التیام و بهبود بافت را سرعت می بخشد. از ورزشکاران بنام و خوش آوازه همچون تایگر وودز و تنیس باز افسانه ای، رافائل نادال برای خلاص شدن از شر آسیب دیدگی هایشان در حین ورزش به تزریق این ماده روی آوردند.

 

هدف از تزریق پی آر پی (PRP) چیست؟

پژوهشگران کاربردهای متعددی برای تزریق این روش درمان قائلند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم داشت؛

ریزش مو: پزشکان برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش آن به پوست سر پی آر پی تزریق می کنند. طبق تحقیقات صورت گرفته تزریق پی آر پی در درمان طاسی با الگوی مردانه مؤثر است.

آسیب دیدگی زردپی (تاندون): زردپی یک بافت همبند ضخیم و محکم است که ماهیچه را به استخوان وصل می کند و چنانچه آسیب ببیند خیلی دیر بهبود می یابد. پزشکان برای درمان مشکلات مزمن زردپی از قبیل التهاب و ورم بخش بیرونی آرنج (موسوم به بیماری آرنج تنیس بازان) یا آسیب دیدگی زردپی پاشنه پا، زانوی ورزشکارانی که پرش عضوی جدایی ناپذیر از ورزش آن ها است و درد در کاسه زانو که ناشی از آسیب دیدگی زردپی است، از تزریق این ماده موثر استفاده می کنند.

آسیب دیدگی های حاد و شدید: پزشکان برای درمان آسیب دیدگی های حاد و شدید در حین ورزش، همچون کشیدگی ماهیچه های پشت حفره زانو یا پیچ خوردگی زانو استفاده میکنند.

ترمیم پس از عمل جراحی: برخی اوقات پزشکان پس از عمل جراحی با تزریق این دارو درصدد ترمیم پارگی زردپی (به عنوان مثال زردپی شانه) یا رباط (به عنوان مثال رباط صلیبی قدامی یا ACL) بر می آیند.

پیری پوست چیست؟ علائم ،روش های پیشگیری و درمان پیری پوست

ورم مفاصل: پزشکان به زانوی افرادی که از ورم مفاصل رنج می برند، PRP تزریق می کنند. مطالعات صورت گرفته در سال 2015 حاکی از آن بود که تزریق پی آر پیدر درمان مفاصل خیلی مؤثرتر از تزریق اسید هیالورونیک (یک روش درمانی سنتی و قدیمی) عمل می کند. اما این مطالعات بر روی گروه کوچکی از افراد متشکل از 160 نفر صورت گرفته و برای صادر کردن یک نظریه قطعی و نهایی باید بر روی افراد بیشتری مطالعه و تحقیق صورت گیرد.

مراحل آماده سازی پیش از تزریق پی آر پی (PRP)

در کل می توان گفت مراحل آماده سازی پیش از تزریق پی آر پی ساده و جزئی است. پی آر پی  را می توان به شیوه های متفاوتی تزریق کرد. به عنوان مثال ممکن است پیش از تزریق پی آر پی  با استفاده از یک داروی بی حسی موضعی همچون لیدوکائین پوست سر را بی حس کنند. در این صورت بیمار باید کمی پیش از تزریق به مطب مراجعه کرده، داروی بی حسی را به محل تحت درمان بمالد تا فرصت کافی برای بی حس شدن پوست وجود داشته باشد.

گاهی اوقات داروی بی حسی موضعی با پی آر پی مخلوط می شود و ترکیب حاصل به پوست تزریق می شود تا بیمار در حین تزریق احساس درد و ناراحتی نکند. برخی اوقات پزشک در حین عمل جراحی پی آر پی را تزریق می کند. در چنین شرایطی مراحل آماده سازی پیش از تزریق شامل توصیه های پیش از عمل می شود.

 

نحوه تزریق پی آر پی (PRP)

روند تزریق پی آر پی را در ادامه برایتان شرح خواهیم داد؛

  1. متخصص از شما نمونه خون می گیرد. حجم این نمونه خون به سطح موضع تحت درمان بستگی دارد. به عنوان مثال برای تزریق پی آر پی  به پوست سر به 20 میلی لیتر از خون فرد نیاز است. (چیزی در حدود یک قاشق چایخوری)
  2. نمونه خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار می گیرد. چرخش بسیار سریع لوله آزمایش در این دستگاه به جداسازی ترکیبات و اجزای خون از یکدیگر می انجامد. فرآیند جداسازی در حدود 15 دقیقه زمان می برد.
  3. یک متخصص، پلاسمای جدا شده از خون را برای تزریق به موضع تحت درمان آماده می کند.
  4. پزشک برای مشخص کردن محل دقیق تزریق، از دستگاه های تصویر برداری همچون دستگاه تصویربرداری مافوق صوت استفاده می کند. و در نهایت پزشک پی آر پی را به موضع مورد نظر تزریق می کند. تمامی این مراحل در حدود یک ساعت طول می کشد.
اکسیلیس روشی بی نظیربرای داشتن پوستی شاداب، جوان و سفت

 

هزینه پی آر پی (PRP) چقدر است؟

تزریق پی آر پی تحت پوشش بیمه اجتماعی نبوده و فرد باید هزینه آن را به صورت آزاد پرداخت کند. به علاوه موضع تحت درمان و نحوه کاربرد پی آر پی می تواند هزینه های درمان شما را تحت تأثیر قرار دهند.

شرکت های بیمه معتقدند تزریق پی آر پی یک روش درمانی آزمایشی است. باید مطالعات و پژوهش های بیشتری صورت پذیرد تا به عنوان یک روش درمانی علمی، شناخته شده و مورد تأیید جامعه پزشکان جا افتاده و بیمه آن را تحت پوشش قرار دهد.

 

عوارض جانبی تزریق پی آر پی (PRP) کدامند؟

پی آر پی شامل تزریق یک ماده خارجی به پوست می شود، و می تواند عوارض جانبی بالقوه ای داشته باشد. در این تکنیک پلاسمای غنی از پلاکت از خون فرد مشتق می شود و در نتیجه احتمال بروز واکنش های آلرژیک که در روش هایی همچون تزریق اسید هیالورونیک شایع است، به شدت کاهش می یابد.

باید پیش از تزریق پی آر پی با پزشک در خصوص ریسک های احتمالی این روش درمانی گفتگو کنید تا ببینید پزشک برای کاهش احتمال بروز این خطرات چه اقداماتی صورت خواهد داد.

دوران نقاهت تزریق پی آر پی (PRP) چقدر است؟

زمانی که پی آر پی برای درمان بافت آسیب دیده تزریق می شود، پزشک به بیمار توصیه می کند تا برای چند روز به موضع آسیب دیده فشار نیاورد. چنین توصیه هایی به موضع آسیب دیده و وخامت آسیب دیدگی بستگی دارد و ربطی به تزریق پی آر پی ندارد. اغلب افراد می توانند پس از تزریق پی آر پی فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرند. از آنجایی که هدف از تزریق پی آر پی تسریع و بهتر شدن روند التیام بافت ها است، نباید بلافاصله پس از تزریق پی آر پی انتظار داشته باشید، تفاوت خاصی احساس شود. اما پس از گذشت چند هفته یا چند ماه، متوجه می شوید که محل تحت درمان با سرعت بیشتری التیام یافته و موها خیلی بهتر و سریعتر از حد انتظار شما و پیش از تزریق پی آر پی رشد می کنند.