ویروس HPV چیست؟
ویروس پاپیلوم انسانی یا HPV ، عامل شایعترین بیماریهای منتقله از راه جنسی یا sexually transmitted diseases در همه دنیا است. از بیش از 100 گونه مختلف ویروس HPV، حدود 40 گونه میتوانند از طریق تماس و رابطه مستقیم جنسی به نواحی تناسلی و همچنین دهان و گلو منتقل شوند. HPV، به واسطه سکس دهانی یا روشهای دیگر به دهان منتقل میشود. عده زیادی در طول زندگی خود به نوعی در معرض HPV دهانی قرار میگیرند. حدود 10 درصد از مردان و 3.6 درصد از زنان به HPV دهانی آلوده هستند و عفونتهای دهانی ناشی از HPV در سنین بالا ،شیوع بیشتری دارد. سیستم دفاعی بدن در اکثر موارد، ویروس HPV را طی 2 دو سال از بین میبرد،در عین حال، عفونت HPV ممکن است در بعضی دیگر باقی بماند.
ویروس HPV و سرطانهای دهانی-حلقی
ویروس HPV میتواند دهان و گلو را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث بروز سرطانهای دهانی-حلقی شود. این نوع سرطانها، سرطان اوروفارنکس نام دارد. این طور به نظر میرسد که ویروس HPV مسئول بروز 70 درصد از موارد سرطان اوروفارنکس در ایالات متحده آمریکاست. ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) میتواند باعث بروز عوارضی مثل زگیل معمولی، زگیل تناسلی و سرطان شود.
معمولاً باید سالهای زیادی از ورود ویروس HPV به بدن بگذرد تا علائم سرطان نمایان شوند. مشخص نیست که آیا ویروس HPV به تنهایی برای ابتلا به سرطان اوروفارنکس کافیست یا اینکه عوامل دیگری در بروز این بیماری نقش دارند و در تعامل با HPV زمینهساز بروز این سرطانها میشوند (مانند استعمال دخانیات یا جویدن تنباکو). تا به امروز ارتباطی بین ویروس HPV و سرطانهای دیگر سر و گردن (مانند سرطان دهان، حنجره، لب، بینی یا غدد بزاقی) شناخته نشده است.
علائم ابتلا به سرطان اوروفارنکس چیست؟
نشانههای ابتلا به این سرطان میتوانند عبارت باشند از گلودرد طولانی مدت، گوش درد، خشن شدن صدا، تورم غدد لنفاوی، درد به هنگام بلع و کاهش وزن بدون دلیل. بعضی از افراد دچار هیچ علائمی نمیشوند. اگر دچار علائمی شدید که شما را نگران کرده است، حتماً در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
آیا واکسن HPV میتواند از سرطانهای اوروفارنکس جلوگیری کند؟
واکسن HPV برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم و سایر سرطانهای دستگاه تناسلی تهیه شده است. این واکسن از بدن در برابر بعضی از انواع ویروس HPV که میتوانند سرطانهای اوروفارنکس ایجاد کنند، محافظت میکند. بنابراین میتوان گفت که این واکسن از بروز سرطانهای اوروفارنکس پیشگیری میکند. اما تحقیقات کاملی برای اثبات این نظریه انجام نشده است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری توصیه میکند که پسران و دختران 11 تا 12 ساله، دو نوبت واکسن HPV دریافت کنند. دومین نوبت واکسن باید بین 6 تا 12 ماه بعد از نوبت اول دریافت شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا توصیه میکند که دختران و زنان 26 ساله و پسران و مردان 21 ساله که در دوران کودکی واکسینه نشدند، حتماً این واکسن را دریافت کنند. مردان بین 22 تا 26 سال نیز میتوانند واکسینه شوند. تعداد نوبتهای توصیه شده، به سن فرد موقع واکسیناسیون بستگی دارد. اگر واکسیناسیون از سن 15 سالگی یا بعدتر شروع شده باشد، باید سه نوبت واکسن دریافت شود.
روشهای دیگر برای کاهش احتمال آلودگی به ویروس HPV و ابتلا به سرطان اوروفارنکس چیست؟
استفاده از کاندوم و دنتال دم
وقتی به طور مداوم و صحیح از کاندوم و دنتال دم استفاده شود، احتمال انتقال ویروس HPV از فردی به فرد دیگر کاهش مییابد.
کاهش مصرف الکل و تنباکو
مصرف این مواد ممکن است با ابتلا به سرطانهای اوروفارنکس در ارتباط باشد. سیگار نکشید یا محصولات تنباکویی بدون دود را انتخاب کنید و از قرار گرفتن در معرض دود سیگار سایرین اجتناب کنید. مقدار الکل مصرفی را محدود کنید.
جلوگیری از سرطانهای مرتبط با ویروس HPV
واکسنها از بدن در برابر انواعی از ویروس HPV که در اغلب موارد باعث تغییرات پیشسرطانی و سرطان در دهانه رحم، واژن، بخش بیرونی آلت تناسلی زنان و مقعد میشوند، محافظت میکنند. اگر تغییرات سلولی در مراحل اولیه و با غربالگریهای منظم شناسایی شوند، امکان جلوگیری از بروز سرطان دهانه رحم و درمان آن وجود دارد.
به علاوه این واکسن در برابر انواعی از ویروس HPV که باعث ایجاد اکثر انواع زگیل تناسلی هستند نیز از بدن محافظت میکند. در حال حاضر، به اثبات نرسیده که واکسن HPV بتواند از بروز سرطان یا شکلگیری سلولهای پیش سرطانی در سایر نقاط بدن، مانند آلت تناسلی مردان یا اوروفارنکس جلوگیری کند،اما در کشورهایی که برنامه اجباری تزریق واکسن HPV را اجرا می کنند، شیوع زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با آن به شدت کاهش یافته است.
ثبت ديدگاه