علائم زگیل تناسلی در دوران بارداری چیست؟ اگر درطول دوره بارداری، دچار زگیل تناسلی باشم، آیا برای فرزندم  خطری دارد؟ روش درمان زگیل تناسلی در دوره بارداری چیست؟ اینها  و  دغدغه های دیگر ، سؤالاتی هستند که هیچ مادر بارداری دوست ندارد نگران آن باشد. بارداری می‌تواند دورانی زیبا و رویایی برای مادران و خانواده‌ آنها باشد. امروزه مادران، برای باردارشدن برنامه ریزی می کنند و قبل و حین بارداری، به طور مرتب تحت مراقبت های پزشکی هستند، تغذیه مناسب دارند و نیازهای سلامتی خود را در اولویت قرار می‌دهند، بدیهی است اقدامات مراقبتی برای مادرانی که مشکلات خاص پزشکی دارند .متفاوت ست. چنین مشکلاتی ممکن است  قبل از بارداری وجود داشته یا حین بارداری به وجود آمده باشد. زگیل تناسلی یکی از این مشکلات ست. به محض تشخیص آن، شما و پزشک تان باید اطمینان حاصل کنید که اقدامات لازم درمانی و مراقبتی برای کنترل زگیل تناسلی در طول دوره بارداری رادریافت می کنید.

ویروس HPV و زگیل تناسلی

ابتلا به ویروس HPV یک بیماری‌ مقاربتی است. ویروس HPV. می تواند منجر به ایجاد زگیل تناسلی در پوست یا مخاط ناحیه تناسلی مردان و زنان شود.ولی در مواردی نیز آلودگی به ویروس HPV هیچ علامتی ایجاد نمی کند واصطلاحا” ویروس بصورت نهفته باقی می ماند.

زگیل تناسلی توسط انواع خاصی از ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) ایجاد می‌شود. آلودگی به ویروس پاپیلوم انسانی، شایع‌ترین بیماری‌ مقاربتی است. با این حال همه انواع عفونت‌های ناشی از HPV باعث بروز زگیل تناسلی نمی‌شوند. بعضی از گونه‌های این ویروس، فقط زگیل تناسلی ایجاد می‌کنند در حالی که بعضی انواع آن می‌توانند عامل بروز سرطان در مردان و زنان باشند.

به طور کلی، ویروس HPV عامل تعداد بسیار زیادی از موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم یا کانسرسرویکس در دنیاست. به همین خاطر به زنان اکیداً توصیه می‌شود که به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر بدهند تا پزشک بتواند به محض بروز تغییرات سلولی که نشانه  سرطان دهانه رحم یا وجود ویروس HPV است،اقدامات لازم درمانی راانجام دهد.

اگر مبتلا به زگیل تناسلی هستید، ومی خواهید تأثیر زگیل تناسلی بربارداری را بدانید. ادامه این مطلب را مطالعه کنید تا با عوارض و روش های درمان‌ی موجود در زمینه زگیل تناسلی در دوران بارداری آشنا شوید.

اقدامات قبل ازبارداری در زنان بدون سابقه آلودگی به HPV

خانم هایی که قصد بارداری دارند برای اطلاع از عدم وجود ویروس HPV در بدن خود ، می‌توانند از پزشک خود بخواهند تا آزمایش مخصوص شناسایی ویروس HPV را برای آنها تجویز کند.

اگر زنی به طور مداوم آزمایش پاپ اسمیر داده باشد، هرگونه نشانه غیرعادی در نتایج باعث خواهد شد تا پزشک هشیاری بیشتری در زمینه بررسی برای وجود HPV به خرج دهد. اگر خانمی  باردار شود بدون اینکه  آزمایش‌های غربالگری مربوطه را انجام داده باشد، تست پاپ اسمیر بلافاصله در اولین جلسه ویزیت دوران بارداری او صورت خواهد گرفت. اگر نتایج آن غیرعادی باشد پزشک دستور انجام آزمایشات بیشتر را خواهد داد.

آزمایشات بیشتر می‌تواند شامل تست HPV نیز باشد. ویروس HPV ارتباط نزدیکی با سرطان دهانه رحم دارد. پزشک همچنین ممکن است تصمیم بگیرد که آزمایش کولپوسکوپی نیز انجام دهد که طی این کار، ابزاری برای معاینه و مشاهده دهانه رحم و هرگونه تغییر سلولی غیرعادی ، وارد واژن خواهد شد.

راه پیشگیری از زگیل تناسلی چیست؟

اقدامات قبل ازبارداری در زنان با سابقه آلودگی به HPV

درصورت  سابقه ابتلا به ویروس HPV ،خانمی که قصد بارداری دارد باید حتماً پزشک خود را از این موضوع مطلع سازد. او باید هرگونه سابقه زگیل تناسلی، تغییرات سلولی دهانه رحم (مثلاً نتیجه غیرعادی تست پاپ اسمیر)، سابقه جراحی‌های مرتبط با نتایج غیرعادی تست پاپ اسمیر یا سایر مشکلات را به پزشک خود اطلاع دهد. پزشک باید شرایط این فرد را با دقت بسیار بیشتری تحت نظر بگیرد چون در دوران بارداری تغییرات سلولی ناشی از بدخیمی با سرعت بیشتری پیشرفت می کند.

ابتلا به زگیل تناسلی چه تاثیری بر مراقبت از من در دوره بارداری دارد؟

اگر سابقه ابتلا به HPV دارید، باید موضوع را به کادر پزشکی‌تان اطلاع دهید. همان‌طور که گفته شد سابقه نتایج غیرعادی تست پاپ اسمیر(اگر داشته اید) هم باید به آنها اطلاع داده شود.

در طی دوران بارداری، اگر نوع خاصی از ویروس HPV که می‌تواند منجر به زگیل تناسلی شود، در بدنتان وجود داشته باشد، احتمال نمی‌رود که این موضوع بر فرزند شما تاثیری بگذارد. مشاهده شده که سرعت رشد زگیل‌های تناسلی به علت افزایش ترشحات واژنی و همچنین تغییرات هورمونی و سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری، افزایش پیدا می کند.  اما وجود زگیل تناسلی در دوره بارداری معمولاً خطری برای شما یا فرزندتان به شمار نمی‌آید.

موارد بسیار نادری وجود دارد که در آن، مادر ویروس HPV را به فرزند خود منتقل کرده و باعث بروز زگیل تناسلی در نوزاد شده است. اما نوزادان معمولاً به خودی خود یا به واسطه انجام مداخله‌های پزشکی زودهنگام توسط متخصص اطفال، قادر خواهند بود بر علائم ناشی از آن غلبه کنند.

HPVمعمولا” خطری برای جنین ندارد، ولی پزشک  وجود هر مورد غیرعادی را در طول دوره بارداری بررسی خواهد کرد. چون حین بارداری تعداد زیادی از سلول‌ها در حال تکثیر شدن هستند و پزشک در این شرایط باید مراقب هرگونه رشد غیرطبیعی باشد. به علاوه، بعضی از زنان در دوره باداری دچار زگیل‌های تناسلی بزرگتری نسبت به معمول می‌شوند.

اگر نمی‌دانید که به ویروس HPV مبتلا هستید یا خیر، پزشکتان به عنوان بخشی از برنامه مراقبتی پیش از زایمان، دستور انجام آزمایشات لازم را خواهد داد.

ویروس HPV و زایمان

احتمال انتقال ویروس HPV به نوزاد حین زایمان بسیار اندک است. حتی اگر نوزادان به این ویروس مبتلا شوند، بدنشان معمولاً به خودی خود ویروس را از بین می‌برد.

در اکثر موارد، نوزاد مادری که به زگیل تناسلی مبتلاست، دچار مشکلات مرتبط با ویروس HPV نمی‌شود. در موارد بسیار بسیار نادر، نوزاد متولد شده از مادر دارای زگیل تناسلی، ممکن است به زگیل در ناحیه گلو دچار شود. این عارضه خطرناک «پاپیلوماتوز تنفسی» نام دارد و باید به صورت فوری به کمک لیزر جراحی شود تا مجرای تنفسی نوزاد مسدود نشود.

جالب است بدانید حتی در مواردی که مادر به نوعی از ویروس HPV مبتلاست که منجر به سرطان دهانه رحم می‌شود، نوزاد می‌تواند بدون هیچ ریسک و خطری به دنیا بیاید ولازم نیست سقط جنین به این دلیل انجام شود.

مدیریت HPV پس از تولد نوزاد

اگر نتیجه تست پاپ اسمیر در دوران بارداری غیرعادی بود، پزشک پس از تولد نوزاد دستور انجام آزمایش پاپ اسمیر دیگری را خواهد داد. گاهی تغییرات سلول‌های دهانه رحم پس از زایمان از بین می‎روند و مادر نیاز به هیچ درمانی ندارد.

ویروس HPV و زگیل تناسلی- علائم و عوارض

در مواردی، زگیل تناسلی هم به خودی خود از بین می‌رود. در غیر این‌صورت، پس از زایمان، پزشک روش‌های درمانی مناسب را به مادر توصیه خواهد کرد.

آیا امکان بروز عوارض ناشی از زگیل تناسلی حین بارداری وجود دارد؟

عموماً زگیل‌های تناسلی تاثیری بر بارداری ندارند. با این حال در مواردی امکان بروز عوارض ناشی از آن وجود دارد.

اگر حین بارداری دچار عفونت فعال  زگیل تناسلی باشید، زگیل‌ها بزرگتر از معمول خواهند شد. این مشکل برای بعضی از زنان می‌تواند به ایجاد درد حین ادرار منجر شود. زگیل‌های بزرگ همچنین ممکن است موقع زایمان باعث بروز خونریزی شوند. گاهی زگیل‌های موجود روی دیواره واژن ممکن است باعث شود که واژن موقع زایمان به اندازه کافی کشیده و باز نشود. در این موارد، ممکن است به جراحی سزارین نیاز باشد.

همان‌طور که گفته شد، انتقال زگیل تناسلی از مادر به نوزاد بسیار نادر است. اما در صورت انتقال، چندین هفته پس از تولد نوزاد، زگیل‌هایی در دهان یا گلوی او ایجاد می‌شود که نیاز به درمان فوری خواهند داشت.

ارتباطی بین گونه‌ای از ویروس HPV که عامل زگیل تناسلی است و سقط جنین یا عوارض زایمان یافت نشده است. 

درمان‌ زگیل تناسلی در زنان باردار:

درمان زگیل تناسلی در دوره بارداری از موردی به مورد دیگر فرق می کند. ازآنجاکه زگیل‌ تناسلی به خودی خود مشکلی در دوره بارداری ایجاد نمی‌کند، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که در طی بارداری هیچ درمانی لازم نیست. این امر احتمالاً موجب بزرگ‌تر شدن زگیل تناسلی می‌شود اما خطری برای سلامت شما در پی نخواهد داشت. اگر پزشک تصمیم به برداشتن زگیل گرفت، روش‌های بی‌خطر زیادی برای این کار در دوره بارداری وجود دارد.

اگر داروهایی برای مداوای زگیل تناسلی دارید که پیش از بارداری تجویز شده‌اند، باید درباره مصرف آنها در دوره بارداری با پزشک خود مشورت کنید. پزشک در صورتی که تشخیص دهد این روش برای شما و بارداری شما بی‌خطر است، ممکن است از درمان‌های موضعی برای  زگیل تناسلی استفاده کند.

توجه کنید که هرگز نباید این عارضه را با استفاده از داروهای معمول بدون نسخه درمان کنید. این درمان‌ها ممکن است باعث بدترشدن زگیل ها و ایجاد درد و حساسیت شوند.

اگر زگیل‌های تناسلی بزرگ باشند و پزشک به این نتیجه برسد که زگیل‌ها در روند زایمان مشکل‌ساز خواهند بود، ممکن است آنها را بردارد. برداشتن زگیل تناسلی به روش‌های زیر انجام می‌شود:

  • فریز کردن زگیل با نیتروژن مایع یا کرایو
  • برداشتن زگیل  به روش جراحی
  • استفاده از جریان الکتریسیته برای سوزاندن زگیل
  • روش آر-اف الکتروسرجری
  • استفاده از پلکسر برای برداشتن زگیل

خلاصه:

زگیل تناسلی برای اکثر زنان باردار مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند.نیازی به سقط جنین در خانم های باردار آلوده به ویروس HPV یا  مبتلا به زگبل تناسلی وجود ندارد. در ضمن ازآنجا که احتمال انتقال ویروس HPV از مادر به نوزاد بسیار ناچیز است، کافیست در طول دوره بارداری وبلافاصله پس از زایمان، مادر و نوزاد تحت مراقبت پزشکی باشند.

اگر دچار زگیل تناسلی هستید و  درمورد تاثیرات احتمالی آن بر بارداری خود نگران هستید، با پزشک زنان خود مشورت کنید.

برای آگاهی از جدیدترین اطلاعات در مورد زگیل تناسلی و روش های درمان آن با ما همراه باشید.