میلیا، یک نوع ضایعه ی پوستی است که می تواند در هر سنی بر روی پوست ایجاد شود. علت بوجود آمدن میلیا تجمع کراتین (ماده ای که توسط پوست تولید می شود) در زیر لایه ی بیرونی پوست (اپیدرم) است. در اثر انباشته شدن و به دام افتادن کراتین در زیر پوست، برجستگی های کوچکی بصورت کیست بر روی پوست ایجاد می شوند که به آنها میلیا می گویند. میلیا می تواند به صورت تکی (که در این حالت به آن میلیوم می گویند) نیز در انتهای فولیکول مو یا غده ی عرق دیده شود.

برای درمان جای جوش با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

صحبت های دکتر قانعی در راجب خال‌ سفید یا میلیا برجستگی‌های ریز سفید (مرواریدی)

میلیا به دو دسته ی اولیه و ثانویه تقسیم بندی می شود:

  • میلیای اولیه؛ که مستقیماً در اثر تجمع و به دام افتادن کراتین در زیر پوست ایجاد می شود و معمولاً در صورت نوزادان و بزرگسالان دیده می شود.
  • میلیای ثانویه؛ که از نظر شکل ظاهری مشابه میلیای اولیه است و کیست های کوچکی در پوست ایجاد می کند اما علت بوجود آمدن آن متفاوت است. میلیای ثانویه در اثر مسدود شدن مجاری پوستی به علت آسیب، سوختگی یا تاول ایجاد می شود.
ملیا
ملیا

چه افرادی در معرض ابتلا به میلیا هستند؟

میلیا می تواند در هر فردی بدون توجه به رده ی سنی، نژاد و جنسیت ایجاد شود. میلیا در نوزادان تازه متولد شده بسیار شایع است (در50 درصد از نوزادان رخ می دهد) و به همین دلیل اتفاقی نرمال محسوب می شود. اما احتمال ایجاد میلیای ثانویه در افراد زیر بیشتر است:

  • افرادی که مشکلات پوستی دارند و تاول می زنند، مثل بیماری های پمفیگوئید بولوس (Bullous Pemphigoid)، اپیدرمولیز بولوسا (Epidermolysis Bullosa) و پورفیریا جلد تاردا (Porphyria Cutanea Tarda)
  • آسیب هایی که باعث تاول زدن پوست می شوند، مانند: لمس پیچک سمی
  • استفاده از روش های جوانسازی پوست مانند: درم ابریژن یا لیزر
  • استفاده ی طولانی مدت از کرم های استروئیدی
  • قرارگرفتن طولانی مدت در زیر نور خورشید

برای کاربرد میکرونیدلینگ با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

ملیا

علائم و نشانه ها

میلیا به صورت برجستگی های گنبدی شکل، به رنگ سفید تا زرد و با قطر 1 تا 2 میلی متر بر روی پوست ظاهر می شود. این برجستگی ها دردناک نیستند و خارش هم ندارند. شایع ترین بخش های پوست بدن که ممکن است دچار میلیای اولیه بشوند، عبارتند از:

  • اطراف چشم ها، گونه ها، بینی و پیشانی در بزرگسالان و نوزادان
  • روی لثه و کام داخل دهان نوزادان (این نوع از میلیا، مروارید اپشتین (Epstein’s Pearls) نامیده می شود و در 85 درصد نوزادان وجود دارند)

شایع ترین قسمت های پوست بدن که ممکن است دچار میلیای ثانویه بشوند، عبارتند از:

  • نقاطی از بدن که بیماری پوستی دیگری دارد، به ویژه در پشت دست ها
  • پوست صورت افرادی که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار می گیرند

برای جوانسازی پوست صورت با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

ملیا

دستورالعمل خود مراقبتی

میلیای اولیه ای که در نوزادان وجود دارد، طی چند هفته بصورت خود به خودی بهبود می یابد، اما میلیای اولیه در بزرگسالان ممکن است تا مدت طولانی باقی بماند.

اگرچه میلیا در لایه های بیرونی پوست ایجاد می شود، اما برطرف کردن آن بدون استفاده از ابزار مناسب دشوار است و ممکن است جای زخم برای همیشه باقی بماند.

درمان هایی که پزشک می تواند تجویز کند

اگر تشخیص پزشک وجود میلیای اولیه در نوزاد باشد، به هیچ درمانی نیاز نیست، زیرا برجستگی ها طی چند هفته خود به خود برطرف می شوند.

میلیای اولیه یا ثانویه در بزرگسالان نیز ممکن است خود به خود ناپدید شود، اما پزشک می تواند یکی از موارد زیر را برای درمان تجویز کند:

  • سوراخ کردن میلیوم با لنست یا چاقوی استریل و حذف مواد درونی کیست با استفاده از ابزاری به نام استخراج کننده کمدون (Comedone Extractor)
  • تجویز کرم رتینوئید موضعی مانند ترتینوئین، تازاروتن یا آداپالن
  • مجموعه ای از لایه برداری های اسیدی یا میکرودرم ابریژن در مطب متخصص پوست

برای درمان قطعی زگیل تناسلی با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.

منبع:

https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/milia

نکات مهم ضدآفتاب...چطور بخریم؟چطور بزنیم؟