ضایعات پوستی بخشی از پوست هستند که به طور غیرطبیعی تغییر شکل می دهند و با پوست نرمال تفاوت دارند. این ضایعات می توانند به شکل یک توده، زخم و یا لک و … ظاهر شوند. در این مقاله سعی کردیم که با هم مواردی از ضایعات پوستی را بررسی نماییم پس با ما همراه باشید.

انواع ضایعات پوستی خوش خیم (غیر سرطانی) عبارتند از:

  • خال: رنگدانه های کوچک و تیره روی پوست که بیشتر در دوران کودکی ظاهر می شوند
  • درماتوفیبروما (توده پوستى) : رویش های سفت و برجسته ای که می توانند قهوه ای، بنفش یا قرمز باشند و ممکن است پس از نیش حشرات یا جراحت جزئی ایجاد شوند.
  • کراتوز اکتینیک (تکه پوستی خشن) : لکه های خشن و پوسته پوسته که در نواحی صورت، لب ها، گوش ها، پشت دست ها، ساعد، پوست گردن یا سر ایجاد می شود.
  • کراتوز سبورئیک: ضایعات برجسته خاکستری، سیاه یا قهوه ای که ممکن است در بدن یا پوست سر ظاهر شود و با افزایش سن شایع تر است
  • کراتوآکانتوما: ضایعاتی که به سرعت در حال رشد هستند و در بخش مرکزی بصورت توده ای جامد و در اطراف پوسته پوسته اند و به طور معمول در مناطقی از پوست که در معرض آفتاب هستند، ایجاد می شوند.
  • تگ های پوستی: برجستگی های بسیار شایع و کوچک که گوشتی هستند و در آنها پوست چین می خورد
  • گرانولوم پیوژنیک: برجستگی های کوچک و قرمز روشن که اغلب پس از آسیب بوجود می آیند، به راحتی خونریزی می کنند و اغلب از روی پوست برداشته می شوند
  • کیست های چربی: توده های گردی هستند که ممکن است عفونی شوند، اندازه آنها از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر است
  • زگیل: توده های کوچک و خشن ناشی از عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

کراتوزهای اکتینیک و کراتوآکانتوما می توانند به نوعی از سرطان پوست که معروف به سرطان سلول سنگفرشی است، تبدیل شوند. بنابراین این ضایعه ها معمولاً برداشته می شود. در صورت مشاهده تغییرات جدید در پوست، به ویژه اگر تغییر در اندازه، شکل یا رنگ خال باشد، فرد باید به پزشک متخصص مراجعه کند.

مراقبت های بعد از بین بردن ضایعات پوستی:

معمولاً فرد می تواند پس از برداشتن ضایعات پوستی به خانه برگردد. گاهی برای از بین بردن ضایعه ی پوستی از بی حسی موضعی استفاده می شود، که در آن حالت ممکن است یک یا دو ساعت طول بکشد تا اثر بی حسی از بین برود. پس از بین رفتن اثر ماده بی حسی، زخم ممکن است کمی حساس و دردناک شود. در صورت نیاز فرد می تواند از مسکن های بدون نسخه استفاده کند.

نکات زیر می تواند به شما بیشتر کمک کند:

  • برای جلوگیری از باز شدن مجدد زخم، از انجام فعالیت شدید بدنی خودداری شود.
  • هنگام مراقبت از زخم، از تمیز بودن دست ها اطمینان حاصل شود.
  • اگر زخم روی پوست سر می باشد، شامپو کردن و شستشو مناسب نیست و از قرار گرفتن زیاد در معرض آب خودداری شود.
  • می توان از داروهای ضد درد و مسکن مانند استامینوفن طبق دستور پزشک استفاده کرد.

مراقبت از بخیه:

بخیه ها نوعی نخ پزشکی هستند که از آنها برای بستن زخم های باز استفاده می شود تا لبه های زخم به یکدیگر متصل شوند. از بخیه و زخم آن باید بصورت زیر مراقبت کرد:

24 تا 48 ساعت اول پس از بخیه زدن، زخم باید بانداژ شود؛ پس از گذشت 24 تا 48 ساعت، می توان زخم را به آرامی با آب سرد و صابون شست و با یک حوله ی کاغذی تمیز خشک کرد. این عمل را باید یک یا دو بار در روز تکرار کرد. همچنین پزشک ممکن است استفاده از ژل یا پماد آنتی بیوتیک را برای مالیدن روی زخم توصیه کند.

مراقبت از زخم باز:

اگر پزشک زخم را با بخیه نبندد، به آن زخم باز می گویند. ممکن است در این حالت بانداژ نیز لازم نباشد و از فرد خواسته شود که روی زخم را باز بگذارد تا هوا بخورد. در این شرایط فرد باید زخم را یک یا دو مرتبه در روز شست و شو کند تا محل تمیز و خشک بماند. پزشک ممکن است ژل یا پماد آنتی بیوتیک نیز توصیه کند. بهتر است از پاک کننده های پوست، الکل، پراکسید، ید یا صابون با مواد شیمیایی ضد باکتری استفاده نشود؛ زیرا این مواد می توانند به بافت زخم آسیب برسانند و روند بهبودی را کند کنند.

مراقبت بعد از کرایوتراپی:

بعد از درمان احتمال دارد پوست کمی قرمز به نظر برسد که کاملاً طبیعی است. همچنین احتمال دارد که فرد تا چند روز (حداکثر 3 روز) احساس درد داشته باشد. در بیشتر مواقع، در طول درمان به مراقبت خاصی نیاز نیست. محل مورد نظر باید یک یا دو بار به آرامی شسته و تمیز نگه داشته شود. بانداژ یا پانسمان فقط در صورتی نیاز است که ناحیه به لباس بمالد یا در معرض آسیب باشد. معمولاً بسته به ناحیه تحت درمان، طی 1 تا 3 هفته زخم خود به خود بهبود می یابد.

برای پاکسازی پوست و رزرو نوبت با شماره های درج شده در وب سایت تماس بگیرید.

عوارض جانبی برداشتن ضایعات پوستی عبارتند از:

عوارض جانبی در بیشتر مواقع بعد از درمان ایجاد می شوند. این عوارض جانبی بستگی به نوع درمان دارند و معمولاً در تمامی روش ها کمی درد، التهاب و تورم وجود دارد. بیشتر روش های برداشتن ضایعات پوستی از جمله بایوپسی و کورتاژ، می توانند بر روی پوست جای زخم ایجاد می کنند. به احتمال زیاد در ابتدا زخم قرمز و برجسته می شود و سپس کوچک شده و پس از گذشت چند روز به طور قابل توجهی محو می شود.

عوارض جدی تر زمانی رخ می دهد که مشکلاتی در طول یا بعد از درمان ایجاد شود. عوارض برداشتن ضایعه پوستی شامل موارد زیر است:

  • احتمال ایجاد عفونت؛ ناحیه ی آسیب دیده ممکن است به طور فزاینده ای دردناک، قرمز یا زخم شود و ممکن است ترشح (چرک) داشته باشد. در این صورت باید با پزشک مشورت کرد زیرا ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز باشد.
  • در صورت آسیب رسیدن به اعصاب سطحی پوست، تغییرات در احساس پوست (بی حسی یا سوزش) رخ می دهد. معمولاً این عوارض موقتی است اما ممکن است چند روز طول بکشد.
  • پوست ممکن است روشن تر (هیپوپیگمانتاسیون) یا تیره تر (هیپرپیگمانتاسیون) به نظر برسد. اگر فرد برای درمان جراحی، کرایوتراپی یا فتودینامیک انجام داده باشد، این عارضه معمول تر است. همچنین منطقه ی آسیب دیده بیشتر مستعد آفتاب سوختگی می شود و برای محافظت از آن باید از کرم ضد آفتاب استفاده کرد.
  • گاهی احتمال خونریزی بیش از حد نیز وجود دارد. معمولاً زخم کمی بعد از عمل خونریزی می کند، اما گاهی اوقات این خون ریزی شدیدتر می شود. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک ممکن است زخم را با فشار محکم تری پانسمان کند، یا ماده ای به فرد تزریق کند که خونریزی را در زخم متوقف کند و یا در نهایت عروق خونی را بخیه بزند.
  • احتمال دارد پس از درمان اسکارهای قرمز یا برجسته (کلوئیدها) ایجاد شود. درمان این موارد کمی ناخوشایند بوده و مشکل است.

برای درمان جای جوش و زخم و رزرو نوبت با شماره های درج شده در وب سایت تماس بگیرید.

در صورت مشاهده ی علائم زیر با پزشک تماس گرفته شود:

  • در اطراف زخم هرگونه قرمزی، درد یا چرک زرد وجود داشته باشد؛ زیرا می تواند به معنی وجود عفونت باشد
  • خونریزی ادامه دار در محل زخم که پس از 10 دقیقه فشار مستقیم متوقف نشود
  • تب بیش از 38 درجه سانتی گراد
  • درد در محل که حتی پس از مصرف داروهای مسکن برطرف نشود
  • دهانه ی زخم یا بخیه ی آن باز شده باشد

منبع:

https://www.bupa.co.uk/health-information/healthy-skin/skin-lesion-removal

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000918.htm

برداشتن خال،زگیل وسایرانواع ضایعات پوستی