ترک های پوستی (استرچ مارک) بر اثر تغییرات در شکل بدن (مثل بارداری، چاقی – لاغری و …) ایجاد می شوند. ترک های پوستی علائم شایعی هستند اما خوشبختانه خطری برای سلامتی ندارند. بیشتر مردم تمایل دارند تا آنها را از روی بدن خود پاک کنند.
بعضی از درمان ها از جمله لیزر فوتونا، تیکسل و … می توانند به رفع ترک های پوستی کمک کنند. این درمان ها می توانند باعث:
تحریک میزان تولید کلاژن شوند، میزان رنگدانه را افزایش دهند، قابلیت ارتجاعی پوست را بهبود ببخشند، آبرسانی به پوست را افزایش دهند و در نهایت میزان التهاب را کاهش دهند.
در این مقاله درباره ی علت ایجاد ترک های پوستی و روش های درمان آن توضیح داده شده است.
انواع ترک های پوستی
ترک های پوستی را می توان به دو روش دسته بندی کرد؛ 1. بر اساس علت بوجود آمدن (منشأ) و 2. بر اساس رنگی که بر روی پوست ایجاد می کنند.
- انواع ترک های پوستی بر اساس علت بوجود آمدن (منشأ)
- ترک های پوستی حاصل از بارداری (striae gravidarum)
- ترک های پوستی حاصل از کشیده شدن پوست (striae distensae)
- ترک های پوستی حاصل از نازک شدن پوست (striae atrophicans)
- انواع ترک های پوستی بر اساس رنگ
- ترک های پوستی قرمز (striae rubrae)
- ترک های پوستی سفید (striae albae)
- ترک های پوستی سیاه (striae nigra)
- ترک های پوستی آبی تیره (striae caerulea)
بیشتر ترک های پوستی به شکل رگه ای یا منشعب بر روی پوست ایجاد می شوند. در مراحل اولیه، رنگ این ترک ها می تواند طیفی از رنگ های قرمز، صورتی یا بنفش را نشان دهد، اما با گذشت زمان این رگه ها نازک شده و رنگ آنها کمی محو می شود. رنگ ترک های پوستی تا حدودی به رنگ اولیه ی پوست فرد بستگی دارد. به عنوان مثال، در فردی با پوست تیره، این علائم به صورت رگه های روشن ظاهر می شوند.
چرا ترک های پوستی بیشتر بر روی پوست سینه ها ایجاد می شوند؟
ترک های پوستی زمانی بوجود می آیند که پوست کشیده می شود، زیرا کشیده شدن پوست باعث شکسته شدن رشته های کلاژن و الاستین موجود در پوست می شود. آثار این کشیدگی بر روی پوست به جا می ماند و ترک های پوستی را ایجاد می کند. این ترک ها اغلب در سینه ها، ران ها و شکم بوجود می آیند؛ زیرا این مناطق سریع تر از سایر قسمت های بدن تغییر شکل و سایز می دهند. پوست سینه ها به دلایل زیر مستعد بوجود آمدن ترک های پوستی است:
- تغییرات هورمونی از جمله بارداری و بلوغ که باعث تغییر شکل در سینه ها می شود
- انجام جراحی های سینه مثل کاهش یا افزایش سایز آن
- برداشتن سینه برای درمان سرطان
- تغییر وزن که می تواند بر سایز سینه تأثیر بگذارد
هنگامی که این تغییرات اتفاق می افتد، پوست باید به سرعت با این تغییرات شکل تنظیم شود و به همین دلیل ترک های پوستی ایجاد می شوند. در بعضی از افراد ژنتیک هم می تواند در ایجاد ترک های پوستی تأثیرگذار باشد.
درمان های خانگی
بعضی از درمان های خانگی می توانند به برطرف کردن ترک های پوستی کمک کنند. هرچند که ترک های پوستی به ندرت به طور کامل رفع می شوند. در ادامه چند درمان خانگی که ممکن است به رفع ترک های پوستی تا حدودی کمک کنند، آورده شده است:
- ماساژ دادن
ماساژ دادن باعث افزایش گردش خون در بافت پستان و تحریک رشد سلولی می شود که در نتیجه می تواند به کاهش ترک های پوستی کمک کند. برای ماساژ سینه باید از نوک انگشتان کمک گرفت، فشار را بصورت ملایم وارد کرد و انگشتان به صورت مدور و دایره شکل حرکت کنند. این عمل باید بصورت روزانه تکرار شود. بعضی تحقیقات نشان داده اند که ماساژ با روغن بادام نیز تا حدی مفید است.
- استفاده از لوسیون های خانگی
درمان های خانگی موضعی برای افزایش میزان تولید فیبرهای الاستین و کلاژن، کاهش التهاب، قرمزی، تورم، سوزش و بهبود آب رسانی استفاده می شوند. این لوسیون های خانگی موضعی عبارتند از:
- روغن بادام
- کره کاکائو
- روغن زیتون
- ژل سیلیکون
- ویتامین E
آیا برنزه کردن پوست تاثیری بر رفع ترک های پوستی دارد؟
آکادمی پوست آمریکا معتقد است که برنزه کردن پوست نه تنها این علائم را از بین نمی برد؛ بلکه ممکن است آنها را نمایان تر هم بکند، زیرا ترک های پوستی رنگ نمی گیرند و برنزه نمی شوند. بعلاوه برنزه کردن می تواند باعث آسیب رسیدن به سایر قسمت های پوست نیز بشود. با این حال کرم های برنزه کننده می توانند تا حدی ترک های پوستی را به طور موقت استتار کند و بپوشانند.
درمان های پزشکی
پزشک برای رفع ترک های پوستی می تواند از محصولات دارویی خاص یا از دستگاه های جدید پزشکی استفاده می کند. بعضی از دارو ها، پمادها و کرم های مؤثر در درمان ترک های پوستی در ادامه آورده شده است:
- ژل های مبتنی بر سیلیکون یا کلاژن
- کرم های حاوی اسید هیالورونیک
- کرم های حاوی حداقل 20 درصد اسید گلیکولیک
- کرم های حاوی حداقل 10 درصد اسید اسکوربیک
محصولات موضعی با هدف تحریک تولید کلاژن، افزایش رشد سلولی، بهبود خاصیت ارتجاعی و هیدراتاسیون پوست تولید می شوند. عوارض جانبی این محصولات می تواند شامل تحریک جزئی پوست و افزایش حساسیت پوست به نور باشد.
لیزر و نور درمانی
لیزر درمانی یکی از درمان های مؤثر است. در مطالعات انجام شده، انجام لیزر درمانی بطور مداوم، شدت اسکارهای حاصل از ترک های پوستی را بین 50 تا 75 درصد کاهش می دهد. لیزر درمانی از پرتوهای نوری برای تجزیه بافت اسکار استفاده می کند و سپس با تحریک بافت های آسیب دیده باعث ترمیم آن می شود. لیزرتراپی می تواند باعث:
- بهبود بخشیدن به جریان خون شود
- سلول های پوستی از جمله سلول های تولید کننده کلاژن را تحریک کند
- کارآرایی سیستم ایمنی بدن را افزایش دهد
- تخلیه ی غدد لنفاوی را بهبود بخشد که باعث کاهش التهاب و درد می شود.
یکی از روش های لیزر درمانی، اسفاده از لیزر فوتونا است که هدف آن از بین بردن ترک های پوستی است.
میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ
میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ می توانند به حذف ترک های پوستی مرتبط با بارداری کمک کنند. در میکرودرم ابریژن، پزشک متخصص از وسایلی استفاده می کند که سلول های مرده را از روی پوست حذف می کند. در میکرونیدلینگ متخصص با تحریک بافت پوست باعث افزایش تولید کلاژن و الاستین جدید می شود.
سایر درمان ها
درمان های دیگری که متخصصین پوست می توانند ارائه دهد عبارتند از:
- تزریق کلاژن
- تکنیک های فرکانس رادیویی
- درمان های لایه برداری اسیدی
یک فرد باید با پزشک یا متخصص پوست در مورد هر نوع درمانی که در نظر دارد صحبت کند و فقط درمان پزشکی را از یک متخصص واجد شرایط و دارای مجوز ثبت شده بپذیرد. برای جوانسازی پوست صورت با شماره های درج شده در وب سایت و رزرو نوبت تماس بگیرید.
عوامل مؤثر در ایجاد ترک های پوستی
ترک های پوستی بسیار رایج هستند. آمارها نشان می دهد که 43 تا 88 درصد افراد در دوران بارداری، 6 تا 86 درصد افراد در دوران بلوغ و 43 درصد از افراد چاق دچار این رگه ها هستند. عوامل زیر می توانند باعث بوجود آمدن ترک های پوستی شوند:
- بارداری، بلوغ و یائسگی
- برخی از بیماری ها مانند بی اشتهایی عصبی و بیماری مزمن کبدی
- تغییرات وزن
- استفاده از درمان هایی مانند استروئیدها، بعضی آنتی بیوتیک ها، پیشگیری از بارداری و درمان های صرع
- اختلالات غدد درون ریز مانند سندرم کوشینگ و سندرم مارفان که شامل تغییرات هورمونی می شود
- سابقه خانوادگی ترک های پوستی یا شرایطی که باعث ایجاد آنها می شود
- سن کم در دوران بارداری
- سیگار کشیدن
- درمان با استروئیدها
- رشد سریع عضلات به دلیل تمرینات ورزشی
برای درمان ضایعات پوستی و رزرو نوبت با شماره های درج شده در وب سایت تماس بگیرید.
جمع بندی
ترک های پوستی می تواند در سنین بلوغ و بارداری، یا هنگامی که شکل بدن فرد تغییر می کند، ظاهر شوند.
هیچ راه تضمینی برای از بین بردن این علائم وجود ندارد، اگرچه بعضی از درمان ها می توانند تا حدودی شدت آنها را کاهش دهند. هر فردی که در مورد ترک های پوستی نگران است می تواند با یک پزشک یا متخصص پوست مشورت کند تا گزینه های درمانی ایمن و مؤثری به وی ارائه شود.
منبع:
ثبت ديدگاه