مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی یک روش درمانی است که در سال های اخیر، درشاخه های مختلف پزشکی از جمله طب زیبایی کاربرد های زیادی پیدا کرده است. مزوتراپی ؛ رساندن مقدار معین دارو در نزدیکترین نقطه به بافت هدف ، با استفاده از تزریق های متعدد است. مزوتراپی یک روش غیرتهاجمی است و بصورت سرپایی انجام می شود. مهمترین کاربردهای مزوتراپی عبارتست از : درمان ریزش مو ، جوانسازی پوست صورت و گردن ،درمان سلولیت و چاقی موضعی، کانتورینگ صورت ، درمان لک ، درمان تعریق بیش از حد زیربغل و کف دست و پا و … است.
نخستین بار میشل پیستور (Michel Pistor) پزشک فرانسوی، این تکنیک را در 1952 برای تسکین درد پیشنهاد کرد؛ اما به تدریج با گسترش این روش درمانی ، در ایالات متحده آمریکا ، اروپا و سایر نقاط جهان محبوبیت و مقبولیت مزوتراپی افزایش یافت ، بطوریکه امروزه به یکی از ابزارهای اصلی طب زیبایی مبدل شده است. در این روش درمانی از داروهای خاص مثل انواع ویتامین ها، مواد معدنی، آنزیم ها، هورمون ها و عصاره های گیاهی مورد تأیید FDA (سازمان غذا و داروی ایالت متحده) ، استفاده می شود. داروهای مزوتراپی از طریق سوزن های مخصوص بسیار ظریف به بافت هدف ( مزودرم ، لایه ی چربی و یا بافت زیر پوست یا هایپودرم) تزریق می شود. ترکیب این داروها برای هر بیمار منحصر به فرد بوده و با توجه به بیماری وی توسط پزشک معالج تهیه یا ساخته می شود.
نحوه ی انجام مزوتراپی
در این روش از سوزن های بسیار ظریف برای تزریق دارو به لایه ی میانی یا تحتانی پوست (مزودرم) استفاده می شود. در این روش درمانی مشکلات بنیادی مثل گردش خون تضعیف شده و التهابات آسیب زا به پوست ، اصلاح می شود. همانطور که پیش تر ذکر شد، فرمول استانداردی برای مواد تزریق شده در مزوتراپی وجود ندارد و پزشکان از ترکیبات مختلفی مانند ویتامین ها و موادمعدنی ،کوآنزیم ها ، داروهای گشادکننده ی عروق، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد التهاب، هورمون هایی مانند کلسی تونین و تیروکسین، فسفاتیدیل کولین، آنزیم هایی مانند کلاژناز و هیالورونیداز، عصاره های گیاهی استفاده می کنند.
برای انجام مزوتراپی، ابتدا پوست، بی حس شده سپس با استفاده از یک سوزن مخصوص کوتاه، تزریق انجام خواهد شد. تزریق ممکن است به روش دستی یا با استفاده از دستگاه مزوگان انجام شود.
مزایای استفاده از دستگاه مزوتراپی
مزایای استفاده از دستگاه مزوگان عبارتست از : افزایش دقت تزریق ، دستگاه امکان تنظیم دقیق عمق و مقدار تزریق را فراهم می کند ، بعلاوه می توان در صورت لزوم چند تزریق را پشت سر هم و در زمان کوتاهی انجام داد. تزریق می تواند در عمق های مختلفی از 1 تا 4 میلی متر داخل پوست انجام شود که بستگی به نوع و ناحیه ی درمان دارد. هر تزریق فقط یک قطره ی کوچک از محلول را وارد پوست می کند.
برای داشتن اثر مطلوب، احتمالاً به چندین جلسه ی مزوتراپی نیاز خواهد بود. در ابتدا، هر 7 تا 10 روز تزریق انجام می شود و با شروع بهبود یافتن وضعیت پوست، درمان ها به دو هفته یک بار یا یک بار در ماه تغییر می کند.
از آنجایی که مزوتراپی یک روش غیرتهاجمی است، معمولاً نیازی استراحت پس از اتمام جلسه ی درمانی ندارد. بسیاری از افراد می توانند بلافاصله به فعالیت های عادی خود برگردند. اما بندرت ممکن است تورم و درد در محل تزریق داشته باشیم. توصیه می شود تا 2 روز پس از مزوتراپی از انجام فعالیت ورزشی شدید خودداری شود. بهتر است از 3 روز قبل از انجام مزوتراپی ، از داروهای رقیق کننده ی خون مثل پلاویکس و آسپیرین استفاده نشود.
کاربردهای مزوتراپی
- درمان ریزش مو
- کاهش چربی غبغب
- درمان خشکی شدید پوست
- جوانسازی پوست، لیفت و درمان شلی و افتادگی پوست
- کانتورینگ یا فرم دهی صورت و بدن
- درمان لک
- درمان چاقی موضعی
- درمان عرق کردن بیش از حد زیربغل، کف دست و پا
درمان ریزش مو با مزوتراپی
علاوه بر درمان چین و چروک و از بین بردن چربی های زیرپوست، از مزوتراپی برای درمان ریزش مو نیز استفاده می شود. در این نوع از درمان عصاره های گیاهی طبیعی، ویتامین ها و موادمعدنی مورد نیاز برای رشد مو به پوست سر تزریق می شود. افرادی که برای ریزش مو مزوتراپی انجام می دهند بیان کرده اند که: عدم تعادل هورمونی در فولیکول های مو و اطراف آنها اصلاح شده، مواد مغذی به مو رسانده شده و گردش خون را نیز بهبود بخشیده است.
عوارض جانبی مزوتراپی چیست؟
اگر برای انجام مزوتراپی به پزشک و یا متخصص صلاحیت دار مراجعه شود، خطرات آن بسیار کم خواهد بود. اما عوارض جانبی که تا به حال گزارش شده است عبارتند از:
قرمزی ، تورم ، حساسیت
مزوتراپی برای بیماران سرطانی،خانم های باردار یا شیرده، مصرف کننده های داروهای ضد انعقاد یا داروهای قلبی و افراد دارای بیماری های مزمن مانند دیابت ، بیماری های کبدی و کلیوی و بیماری های اتوایمون مثل ام اس توصیه نمی شود.
ثبت ديدگاه